Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»
Διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας στο φόντο οξυνόμενων ανταγωνισμών

Πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του νέου γγ του ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από την άσκηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την άσκηση
Παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και με το βλέμμα στην αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, διεξήχθη χτες το πρωί η διακλαδική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πλατειάς, ανοιχτά της Υδρας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, αφίχθησαν στην περιοχή με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που προσνηώθηκε στη φρεγάτα «Σαλαμίς», απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση. Δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από όσα είδε και ευχαρίστησε την Ελλάδα (βλ. την ελληνική αστική τάξη) για το γεγονός ότι παραμένει «ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια».

Σημειωτέον, ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας εστιάζουν στο γεγονός ότι ποτέ πριν γγ του ΝΑΤΟ δεν επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, για να παρακολουθήσει «εθνική» (και όχι ΝΑΤΟική) άσκηση των ελληνικών ΕΔ, παρουσιάζοντας το γεγονός ως επιβεβαίωση της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν: Ταχεία καταρρήχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα «Σπέτσαι». Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας «Σαλαμίς». Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα «Σικόρσκι» του ΠΝ. Ανάδυση υποβρυχίου «Πόντος». Παραπλανητική ενέργεια από πλοίο ταχείας μεταφοράς «Κεφαλληνία». Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας. Φωτογράφηση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4, το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16. Βομβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού. Αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη βραχονησίδας. Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού.

Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα «Σικόρσκι» του ΠΝ, επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα «Σινούκ» και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη «Mirage - 2000» και F-16 της ΠΑ, ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της ΠΑ, τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά, ο υφυπουργός Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς.

  • Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Αμυνας συγκαλεί σήμερα κοινή συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των μελών των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανοίγεται στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (2018-11-13 00:00:00.0)
Μπλεγμένες σε επικίνδυνα σχέδια από Ισραήλ μέχρι Κρήτη (2017-07-29 00:00:00.0)
Προΐσταται ΝΑΤΟικών περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο (2017-04-22 00:00:00.0)
Βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο (2014-12-16 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα για να ακυρωθεί η ελληνοϊσραηλινή άσκηση (2010-10-12 00:00:00.0)
Πτώση πολεμικού αεροσκάφους (2005-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ