Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 81
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΗΜΕΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
«Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της "Πετρόλα"»

«ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ»! Γραμμένο σε κίτρινο πανό, στην Ελευσίνα, να φράζει την παλαιά Εθνική Οδό προς την Κόρινθο, ακριβώς εκεί που τα πετρέλαια του Λάτση έχουν κάνει αγνώριστη τη γη της Δήμητρας. Λίγα μέτρα από κει που άλλοτε πλάι στο κύμα ήταν το ταβερνάκι του μπαρμπα-Μηνά, εκεί που όχι μακριά απ' το σήμερα, ως το 1972, μια καταγάλανη θάλασσα έλουζε την άμμο την ξανθή. Εκεί που σήμερα η ΠΕΤΡΟΛΑ απειλεί στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος (!) να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, έχοντας εξασφαλίσει και τη σχετική κυβερνητική έγκριση. Εκεί που κάποιοι «Ελευσίνιοι Μυστήριοι» (σ.σ. μουσικό συγκρότημα της περιοχής) έβαλαν την τέχνη τους στην υπηρεσία του αγώνα, παίζοντας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι που ξημέρωσε η Κυριακή. Εκεί που το απόγευμα του Σαββάτου ζωντάνεψε η θρυλική Λιλιπούπολη μ' όσους από τους Λιλιπουπολίτες απόμειναν (Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου, Μαριέλη Σφακιανάκη). Εκεί που η προβολή του φιλμ «Αγέλαστος Πέτρα» άγρια νύχτα καταμεσής της Εθνικής Οδού ήταν πράξη - δράση. Εκεί όπου η Ελένη Βιτάλη το Σάββατο και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Κυριακή δώσανε το καλύτερό τους εαυτό για να μην περάσει του Λάτση. Εκεί, μεσοτοιχία με τα καζάνια του θανάτου.

Ηταν όμορφο, άγρια όμορφο, αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα. Δυο μερόνυχτα πολιτιστικού αποκλεισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν από μόνα τους ένα σημαντικό γεγονός λαϊκής αντίστασης. Το θάψιμο των εκδηλώσεων από το σύνολο των αστικών μέσων μαζικής «ενημέρωσης» είναι χαρακτηριστικό της συνενοχής τόσο των μεγαλοσχημόνων που ελέγχουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ όσο και της κυβέρνησής τους που ελέγχει τα κρατικά κανάλια. Της συνενοχής όλων αυτών που κόντρα στη «μνήμη της πέτρας» προσπαθούν να κάνουν το κόσμο να ξεχάσει τους 14 αδικαίωτους νεκρούς στο γκέτο του Λάτση. Ολων αυτών που γνωρίζουν πως όταν με την επέκταση οι εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ ακουμπήσουν σ' αυτές τις ΠΥΡΚΑΛ, στο επόμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης ίσως να μην υπάρξουν επιζώντες μάρτυρες σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Οχι τυχαία, η ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, χημικός μηχανικός Εύη Γεωργιάδου, μιλώντας σε μία από τις εκδηλώσεις του διημέρου, υπενθύμισε: Την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις υγραερίου της πόλης του Μέξικο με τους πάνω από 500 νεκρούς και τους πάνω από 7.000 τραυματίες. Και τη διαφυγή τοξικής ουσίας στην Μποπάλ της Ινδίας με τους πάνω από 3.800 νεκρούς και τους πάνω από 11.000 τραυματίες. Παραδείγματα που δηλώνουν πως ένα από τα ελάχιστα που επιβάλλεται να συμβούν στην περιοχή είναι η αυστηρή εφαρμογή της οδηγίας «Σεβέζο 2» για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, σε αντίθεση με την προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση ως και αυτού του ελάχιστα προστατευτικού ΠΔ 84/84 για την επέκταση και ίδρυση νέων βιομηχανιών στην Αττική. «Η συνδεδεμένη αντιμετώπιση εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος, που θα στοχεύει όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, αλλά πρώτα και κύρια στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, σε τελευταία ανάλυση της ίδιας της ζωής, αποτελεί βασικό κριτήριο με βάση το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται η υπάρχουσα κατάσταση και κάθε σχεδιαζόμενη αλλαγή της» σημείωσε, χαρακτηριστικά, η Εύη Γεωργιάδου. Κριτήριο που κάθε άλλο παίρνει υπόψη της η κυβέρνηση δίνοντας άδεια στο Λάτση για τις επεκτάσεις του.

Συντριπτικά για τις επιπτώσεις στην περιοχή από τη λειτουργία της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δημήτρης Κατσίνης, γεωλόγος - γεωχημικός, ενώ και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναστάσιος Χρηστίδης, μηχανικός ΕΜΠ, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Θριάσιο δεν άφηναν περιθώριο για έγκριση νέων βιομηχανικών επεκτάσεων. Το δικό τους «όχι» κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσο για τον ισχυρισμό του Λάτση περί αύξησης των θέσεων εργασίας, ο Αντώνης Χοροζάνης από την Επιτροπή Αγώνα ήταν κατηγορηματικός: «Οσο αυξάνουν τα κέρδη τους, τόσο μειώνονται οι θέσεις εργασίας».

«Ο κίνδυνος δεν είναι στο μέλλον, είναι εδώ, τώρα!» επισήμανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε, δεν είναι ανίκητοι, είναι πολλοί στο δρόμο του αγώνα», κατέληξε ο ίδιος.

(Ο «Ρ» θα παρουσιάσει στο κυριακάτικο φύλλο της 10 Ιούνη εκτενές αφιέρωμα στο διήμερο των εκδηλώσεων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ