Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε υψηλά επίπεδα οι ρύποι ... υποκρισίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα υψηλά επίπεδα ...ρύπων υποκρισίας, που χαρακτηρίζουν την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του Περιβάλλοντος, καταδίκασε κατηγορηματικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με το 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Μετά την αποτυχία του 5ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον και τη χρεοκοπία στη συνείδηση των πολιτών όρων, όπως "αειφορία", "μείωση αποβλήτων", "περιορισμός αερίων θερμοκηπίου" και πολυδιαφημισμένων διεθνών συγκροτημάτων ως "οικολογικών οργανώσεων", η ΕΕ και το 6ο Πρόγραμμα Δράσης, όταν δεν αναλώνεται σε ευχολόγια για "βιώσιμο περιβάλλον", στρέφεται μονόπλευρα και ανοιχτά πλέον προς τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης, με αποκορύφωμα διεστραμμένες ηθικά και περιβαλλοντικά πρακτικές και εργαλεία, όπως η περιβόητη εμπορία των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2 βασικότεροι από τους 5 δρόμους στρατηγικής δράσης αφορούν: 1) "την εξεύρεση νέων τρόπων στενότερης συνεργασίας με την αγορά μέσω επιχειρήσεων και καταναλωτών" και 2) "την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως ιδιωτών". Ετσι απλά, ωμά και κυνικά, αντιμετωπίζει το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα η ΕΕ, που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει τον υπερατλαντικό της εταίρο, που πρόσφατα, διά στόματος Μπους, απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από το πρωτόκολλο του Κιότο. Η ίδια η ΕΕ και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις, που με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία κατέστρεφαν υποδομές και αφάνιζαν οικοσυστήματα, με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, ευθύνονται για τις ανυπολόγιστες καταστροφές πολύτιμων φυσικών πόρων».

«Και κάτι τελευταίο, αλλά χαρακτηριστικό», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Σήμερα στο θεσσαλικό κάμπο δεν υπάρχουν νερά, με συνέπεια 1 εκατομμύριο περίπου άνθρωποι να διψάσουν και ο κάμπος να ερημώσει και να μετατραπεί σε έρημο Σαχάρα. Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, έργο αρδευτικό, ενεργειακό, υδρευτικό και κύρια περιβαλλοντικό, εκκρεμεί γιατί τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης - τα διαβόητα "πακέτα" - δε χρηματοδοτούν τέτοια έργα. Η ΕΕ, που κόπτεται δήθεν για το περιβάλλον, δε θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στα έργα αυτά και να τα χρηματοδοτήσει;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ