Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλες και καταστροφικές πλημμύρες

ΡΩΜΗ.- ΠΑΡΙΣΙ.--

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες μέρες Ιταλία και Γαλλία, προκαλώντας σε μια σειρά περιοχές μεγάλες πλημμύρες. Κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Δύο μετανάστες που δούλευαν σε εργαστήριο ξυλείας, κοντά στον ποταμό Καριόνε, κινδύνευσαν σοβαρά όταν ο ποταμός υπερχείλισε. Χτες, στη Ρώμη, πλημμύρισαν τρεις σταθμοί του μετρό, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και αρχαιολογικοί χώροι έμειναν κλειστά. Επίσης, λόγω της κακοκαιρίας, ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο.

Οι έντονες βροχές έδωσαν νέα αφορμή στα επιτελεία της αστικής τάξης (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ΜΜΕ κτλ) να προσπαθήσουν να κρύψουν τις σοβαρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ευνοούν τα μονοπώλια και παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής, δεν προχωράνε σε έργα ουσιαστικής προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα.

Η αιτία επομένως που πνίγονται τα λαϊκά στρώματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, είναι κοινή. Ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα τα φυσικών φαινομένων, η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, η άναρχη δόμηση, προκειμένου μεγαλοκατασκευαστές και μια σειρά άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να συμμετέχουν με αξιώσεις στην αναζήτηση όλο και μεγαλύτερου κέρδους, είναι σύμφυτα με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

  • Εν τω μεταξύ, χτες, εργαζόμενοι της βιομηχανίας Alcatel του Βιμερκάτε, κοντά στο Μιλάνο, αποδοκίμασαν τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι που επισκεπτόταν τη διεύθυνση του εργοστασίου. Η εργοδοσία του εργοστασίου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 587 απολύσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ