Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα επιζητεί συναίνεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αρνητικό για τους «Δημοκρατικούς» αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανήλθε χτες, με νεότερες δηλώσεις του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην αισθητή μείωση του ποσοστού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες, επιχειρώντας προφανώς να απαξιώσει την αίσθηση της «μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής» των πολιτικών αντιπάλων του.

Επανέλαβε ότι θα είναι «ανοιχτός σε συνεργασία» με το νέο Κογκρέσο που θα αναλάβει έργο από τη νέα χρονιά, μην κρύβοντας ότι θα καταβάλει όσες προσπάθειες μπορεί για να πετύχει την έγκριση (έστω και συμβιβαστικών) νομοθετικών ρυθμίσεων. Γίνεται λόγος για τη μετανάστευση, τις κλιματικές αλλαγές και το ελάχιστο ωρομίσθιο, που πρόκειται να έχουν μικρή επίδραση στα λαϊκά στρώματα. Και βέβαια, η αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους έχει σχέση με τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου, που στήριξαν με πολλά δισ. δολάρια και τα δύο κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ψηφοφόρων, κινήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Κατά μέσο όρο 36,6%, με το μικρότερο στην Καλιφόρνια με 21,3% και το μεγαλύτερο στο Μέιν με 59,3%. Επίσης, στις κάλπες προσήλθε το 75% των λευκών Αμερικανών, το 12% των Αφροαμερικανών, το 8% των Ισπανόφωνων, το 3% των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, το 2% άλλης εθνικής καταγωγής. Επίσης, μόλις το 13% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Το 40% που δεν ψήφισαν, αφού δεν εγγράφηκαν καν στους εκλογικούς καταλόγους, ήταν Ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί. Το 72% όσων ψήφισαν ήταν τελειόφοιτοι κολεγίων και πανεπιστημίων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων δεν ψήφισαν αφορούν άτομα βασικής εκπαίδευσης, από τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ