Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Περιπλοκή και ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Σε μια νέα τακτική επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Ιορδανίας και την προχτεσινή ανάκληση του Ιορδανού πρέσβη από το Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων προσκυνητών στην περιοχή. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χτες με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το στάτους κβο στην Πλατεία των Τζαμιών (ή «Ορος του Ναού», όπως είναι γνωστό στους Εβραίους), ότι εγγυάται τον παραδοσιακό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή (μέσω του θρησκευτικού ιδρύματος «Ουάκφ» που ελέγχεται από το Αμμάν) και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επέλθει ηρεμία στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, κάλεσε τους Ισραηλινούς πολιτικούς να σταματήσουν τις επισκέψεις στην κεντρική Πλατεία των Τζαμιών της Α. Ιερουσαλήμ και να μην πυροδοτούν εντάσεις διεκδικώντας το δικαίωμα των Εβραίων να προσεύχονται στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αμπντάλα Β' - Νετανιάχου, ο Ιορδανός βασιλιάς «υπενθύμισε ότι η Ιορδανία αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε μέτρο μεταβάλλει τον ιερό χαρακτήρα του τεμένους αλ Ακσα και το θέτει σε κίνδυνο ή αλλάζει το ισχύον καθεστώς». Ο ίδιος σημείωσε με νόημα τη συμφωνία του 1967, με την οποία οι Εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται την Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Πριν από τις δηλώσεις Νετανιάχου, είχε σημειωθεί ακόμη μία επίθεση Παλαιστίνιου οδηγού ΙΧ σε βάρος Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός τριών στρατιωτών, έρευνες και έφοδοι των κατοχικών δυνάμεων σε σπίτια της περιοχής και συλλήψεις τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, που φάνηκε να ανήκουν στο συγγενικό περιβάλλον του δράστη ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές με το όνομα Χαμάμ Μασάλμα.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη αποφάσισε να μη διενεργήσει έρευνα για τη φονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος το 2010 εναντίον των πλοίων που συμμετείχαν στο Στολίσκο της Ελευθερίας για τη Γάζα (με αποτέλεσμα 9 νεκρούς Τούρκους στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά»), μολονότι, σημείωσε σε ανακοίνωσή του, ότι «είναι λογικό να πιστέψει κανείς» ότι διαπράχθηκαν και εγκλήματα πολέμου. Δικαιολόγησε ωστόσο την απόφαση επικαλούμενο την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, που αναφέρει ότι το Δικαστήριο «πρέπει πάνω απ' όλα να επικεντρώνεται σε εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα ή βάσει σχεδίου ή πολιτικής»...

Περιοδεία Μογκερίνι στη Μέση Ανατολή

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, στο πρώτο της ταξίδι εκτός ΕΕ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «αποδείξει» την προτεραιότητα που δίνουν οι Βρυξέλλες στη Μέση Ανατολή και την επιθυμία τους να διαδραματίσουν «ρόλο στη σταθεροποίηση, στην ανοικοδόμηση και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η Ιταλίδα, που διαδέχθηκε στη θέση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ την Κάθριν Αστον, το Σάββατο, επισκέπτεται το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Ραμάλα και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην περιοχή την Κυριακή.

Στις αρχές της βδομάδας, η Μογκερίνι επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στην Α. Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι αυτό «θα θέσει σε κίνδυνο» τις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ