Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Νικητής ο Τολέδο

ΛΙΜΑ.-

Ο Αλεχάντρο Τολέδο, ένας πρώην πάμφτωχος λούστρος που κατάφερε να γίνει οικονομολόγος σπουδάζοντας στο Στάφορντ και να εργαστεί για την Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρείται πια ο «πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος ινδιάνικης καταγωγής»...

Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στο 92% των ψήφων, ο κεντρώος υποψήφιος Αλεχάντρο Τολέδο - νυν εκλεκτός των ΗΠΑ και πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης - αποσπά το 52.61% των ψήφων στο δεύτερο γύρο της Κυριακής για την Προεδρία του Περού, έναντι 47.39% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του και πρώην Προέδρου Αλαν Γκαρσία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, ο Αλαν Γκαρσία παραδέχτηκε την ήττα, αλλά ο ίδιος ο Τολέδο δεν έχει κάνει καμία δήλωση μέχρι στιγμής, τονίζοντας ότι θα περιμένει να προχωρήσει η καταμέτρηση προτού σχολιάσει το αποτέλεσμα. Συνεπώς, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τολέδο θα χρειαστεί να περιμένει να αναλάβει τα καθήκοντά του όταν θα ανακοινωθούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, στις οποίες ψήφισαν περίπου 15 εκατ. Περουβιανοί. Αλλωστε, τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 8 του Απρίλη, δεν έγιναν γνωστά παρά μόλις στις 20 του Μάη.

Πάντως, με την εκλογή του Τολέδο επισημοποιείται η «αλλαγή σκυτάλης» της εξουσίας, η μετάβαση από το απολυταρχικό καθεστώς του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, σε «ένα διαφανές δημοκρατικό καθεστώς». Μία μετάβαση που δε θα είναι εύκολη, δεδομένων όσων προηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο: Ακύρωση των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, διαφυγή του Φουτζιμόρι στην Ιαπωνία και δίωξή του, αποκαλύψεις για τη διαφθορά και τις ωμές δολοφονίες ανταρτών και στελεχών της Αριστεράς, που όμως «για την εποχή κρίνονταν αναγκαίες», αλλά κυρίως η κατάσταση που επικρατεί στο Περού, που εναρμονίζεται απόλυτα με το «εκρηκτικό σκηνικό» που επικρατεί σε όλη τη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ