Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπερασπιστής της ΝΑΤΟικής «ειρήνης»

Της «ειρήνης» και της «ασφάλειας» των όπλων, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία όπως σημείωνε θα συζητηθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος προβάλλοντας τον ίδιο και τους ομολόγους του ως εκπροσώπους των λαών της Βαλκανικής, σχολίασε: «Ο καθένας στη δημοκρατία είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του, αλλά διεκδικούν και τον απαραίτητο σεβασμό εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να υπάρξει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή, εκείνοι οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί αυτή η ειρήνη». Προφανώς στο «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» εννοούσε τα όσα μεταξύ άλλων ανέφερε και στην ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Δηλαδή πως «αφού διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία από το '90 και μετά, τώρα επιβουλεύονται την κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας τον UCK που αυτοί οπλίσανε και υποθάλπουν. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν νέο παρακλάδι του, τον UCK της Τσαμουριάς, για εμπροσθοφυλακή ενάντια στη χώρα μας. Στη σύνοδο θα συζητήσουν και την ανάμειξη της Βαλκανικής Ταξιαρχίας στα τεκταινόμενα».

Αλλωστε όπως προκύπτει και από την ατζέντα της συνόδου που ξεκινά σήμερα υπό την επίβλεψη του Αμερικανού ομολόγου και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, FYROM, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ουκρανίας, και Τουρκίας, περιλαμβάνονται οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η δυνατότητα ενδυνάμωσης της κοινής αμυντικής ικανότητας και πολιτικής ασφάλειας των χωρών η οποία θα εκφραστεί στη συνέχεια και με συγκεκριμένα μέτρα, πέραν των πολιτικών παρεμβάσεων, το ενδεχόμενο η Βαλκανική Ταξιαρχία να αναλάβει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στη FYROM και τη φρούρηση των συνόρων με το Κόσσοβο κ.ά.

«Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκφράσουν τη συμβολή μας για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, και πρόσθεσε πως επιδιώκεται να κλείσει η υπόθεση με τα Σκόπια, να αναπτυχθεί η συνεργασία με την Αλβανία και η οικονομική σταθερότητα της γείτονος, ανεξάρτητα του εθνικισμού που προβάλλεται είτε στο Κόσσοβο, είτε στα Σκόπια. Και συγχρόνως να στηριχτεί η Γιουγκοσλαβία.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το ρόλο που διεκδικεί η χώρα μας στο πλαίσιο των ΕυρωΝΑΤΟικών και παγκόσμιων δομών, πρόσθεσε πως προωθείται η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε παγκόσμιο, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. «Μέσα από την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, της οποίας είμαστε καθοριστικός παράγοντας και συντελεστής υλοποίησης, παρεμβαίνουμε στις συνθήκες ασφάλειας της συνολικής Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη και στο παγκόσμιας εμβέλειας σύστημα ασφάλειας το οποίο διαμορφώνεται, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο διότι συμμετέχει στο βασικό πυρήνα του ΝΑΤΟ. Παραδέχτηκε δηλαδή έμμεσα πως η ευθύνη για τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις όπου γης βαραίνουν και την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας επέμεινε πως η ελληνική πλευρά δε συμφώνησε, μέσω εσωτερικού εγγράφου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη, με την πρόταση να έχει η Τουρκία ρόλο στον ευρωπαϊκό στρατό, χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ.

Και τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας που προωθούν οι ΗΠΑ (πόλεμο των άστρων) σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υλοποίηση του προγράμματος σε περίπτωση που αυτό επιχειρηθεί μονομερώς και πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αντιπυραυλικής - αντιαεροπορικής προστασίας, και άρα όποιος συζητήσει μαζί της θα πρέπει να την αντιμετωπίσει διαφορετικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ