Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Νέα συνάντηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είχαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και η διαπραγματευτής της ΕΕ Κάθριν Αστον. Το ίδιο 24ωρο ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στο CBS ότι ίσως να μην είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις 24 Νοέμβρη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Βομβιστικές επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον δέκα αστυνομικών σημειώθηκαν, χτες, σε τρεις πόλεις του Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και η Καμπούλ. Προχτές, έγινε επίθεση αυτοκτονίας από Ταλιμπάν μέσα στο ίδιο το αρχηγείο της Αστυνομίας στην αφγανική πρωτεύουσα, όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας αξιωματικός. Η επίθεση αυτή έγινε αν και το αρχηγείο της Αστυνομίας περιβάλλεται από ψηλά τσιμεντένια τείχη και φρουρείται από βαριά οπλισμένους άνδρες.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στην απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων Κένεθ Μπάε και Μάθιου Τοντ Μίλερ (αντιμετώπιζαν κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και κατασκοπείας αντίστοιχα) προχώρησαν οι αρχές της ΛΔ Κορέας. Τους δύο Αμερικανούς «συνόδευσε» στις ΗΠΑ ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, που βρέθηκε στη χώρα της Κορεατικής Χερσονήσου. Πριν από λίγο καιρό είχε απελευθερωθεί και τρίτος Αμερικανός. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για την ασφαλή επιστροφή τους».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αυξάνοντας σε 66 τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Η κυβέρνηση συνέδεσε τις αλλαγές με τα σχέδια ανόδου των δεικτών καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας. Ο Μόντι έχει υποσχεθεί στην πλουτοκρατία να φτάσει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 8% (σήμερα κυμαίνεται λίγο πάνω από 5%). Επτά από τα 21 νέα κυβερνητικά στελέχη είναι υπόδικα (αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υποκίνηση σε πόλεμο εναντίον του κράτους κ.τ.λ.)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ης Νοέμβρη. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 16 Νοέμβρη ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, και τον Κλάους Ιοάνις, νυν δήμαρχο Σιμπίου.

ΣΟΦΙΑ.-- Μία νεαρή μητέρα που είχε αυτοπυρποληθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Σόφια, στις 3 Νοέμβρη, υπέκυψε χτες στα τραύματά της.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Εγκαινιάστηκε χτες στην πόλη Οράν της δυτικής Αλγερίας νέο εργοστάσιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ρενό» παρουσία του Αλγερινού πρωθυπουργού, Αμπντελμαλέκ Σελάλ, και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ