Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «MEDIATEL»
Απαγορεύει με φιρμάνι την πολιτική δράση!

Μ' ένα αυταρχικό φιρμάνι, που ονομάζει «Κώδικα δεοντολογίας υπαλλήλων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης», η εταιρεία «Mediatel» (παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικών πληροφοριών) απαγορεύει επί της ουσίας την πολιτική δράση των υπαλλήλων της, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για απαγορεύσεις και στη συνδικαλιστική δράση. Στον «Κώδικα δεοντολογίας» και στο κεφάλαιο «Εχεμύθεια - Εμπιστευτικότητα», η εταιρεία αφιερώνει μια ξεχωριστή παράγραφο για να βάλει τους όρους της στις «εκδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα».

Γράφει συγκεκριμένα: «Με γνώμονα το αντικειμενικό συμφέρον της επιχείρησης και τη μη διασάλευση της εργασιακής ειρήνης, με τη δημιουργία κλίματος έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ αντιφρονούντων στον εργασιακό χώρο, ο εργαζόμενος δεν θα προβαίνει σε εκδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα που εκφράζουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή μέσα στο χώρο της εταιρείας (ενδεικτικά, π.χ. με διανομή φυλλαδίων κομματικής προέλευσης ή περιεχομένου)».

Η εταιρία απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι αποδέχονται τον «εσωτερικό κανονισμό». Με τον τρόπο αυτό, εκτός του ότι προσπαθεί ρητά να κρατήσει έξω από τους τοίχους της την πολιτική έκφραση των εργαζομένων, οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί, εύκολα μπορούν να οδηγήσουν και σε απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού είναι στην ευχέρεια των στελεχών της να ταυτίζουν την οποιαδήποτε συνδικαλιστική εξόρμηση ή περιοδεία στο χώρο με την πολιτική δράση και να την απαγορεύουν. Για παράδειγμα, μια εξόρμηση που κάνουν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές με προκηρύξεις του ΠΑΜΕ, θα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πολιτική δράση και να απαγορεύεται από την εργοδοσία!

Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή, που πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας και συνολικά από το κίνημα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η νομική κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι κενό γράμμα και ότι οι απαγορεύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας δίνουν και παίρνουν, με διάφορους τρόπους και προσχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ