Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τους πέντε φτάνουν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ιταλία μετά από έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις, στις οποίες συνέβαλε η απουσία μέτρων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι δύο γυναίκες που αγνοούνταν στη Λιγουρία τελικά βρέθηκαν νεκρές. Το πιο πρόσφατο θύμα ήταν ένας 36χρονος στη Λομβαρδία. Ενας ακόμα άνδρας πνίγηκε όταν προσπάθησε να αδειάσει τη βάρκα του από το νερό και να τη βγάλει στη στεριά το απόγευμα της Τετάρτης, στη λίμνη Ματζιόρε της Βόρειας Ιταλίας. Χτες, τα σχολεία σε όλο το Βόρειο Μιλάνο επρόκειτο να μείνουν κλειστά.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας «TAP», ανακοίνωσε χτες για άλλη μια φορά η φιλελεύθερη κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Διατίθεται το 66% των μετοχών με το 5% να «προσφέρεται» και προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, που σήμερα είναι 7.500, προκειμένου να «χρυσωθεί το χάπι». Το 34% που θα μείνει στο κράτος μπορεί να διατεθεί σε επόμενη φάση ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Σέρτζιο Μοντέϊρο, ανακοίνωσε ότι υπάρχει έκφραση ενδιαφέροντος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο συγκεκριμένος αερομεταφορέας ταξιδεύει σε 198 προορισμούς στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και άλλες χώρες. Ωστόσο εμφανίζεται να έχει χρέη 842 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟΚΙΟ.-- «Σενάρια» πρόωρων βουλευτικών εκλογών τροφοδοτούν οι δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ιαπωνικά πρακτορεία μετέδωσαν δήλωση του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος, Τανταμόρι Οσίμα, ότι «φαίνεται ότι ο Σίνζο Αμπε επιτέλους κατέληξε σε απόφαση και είναι δίκαιο να σκεφτούμε ότι αποφάσισε να απευθυνθεί στο λαό». Πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση δέχτηκε πλήγμα μετά από αποκαλύψεις για την εμπλοκή υπουργών σε σειρά σκανδάλων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αναδιάρθρωση προχωρά ως το τέλος του τρέχοντος χρόνου μέρος του γιγαντιαίου ομίλου ΜΜΕ του δισεκατομμυριούχου Ρούμπερτ Μέρντοχ, καθώς χτες ανακοινώθηκε πως μπαίνει «λουκέτο» στη γερμανική και τουρκική έκδοση της εφημερίδας «Γουώλ Στριτ Τζόρναλ», ότι κατεβάζει «ρολά» και η τουρκόφωνη εκδοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Dow Jones» (ενώ αντίθετα θα διατηρηθεί η γερμανόφωνη) και πως παρόμοιο τέλος θα έχει ως το τέλος του Δεκέμβρη και το ραδιόφωνο «MarketWatch Radio» (αλλά θα επιβιώσει η ομώνυμη ιστοσελίδα «MarketWatch»). Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα κοστίσουν τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον 60 ατόμων και είναι αποτέλεσμα της στροφής του ομίλου σε ενίσχυση των επενδύσεων σε ψηφιακά προϊόντα και σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν χτες σε κοντινή απόσταση από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (που είναι κλειστές εδώ και πολλούς μήνες) στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, δίχως να υπάρξουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν χτες το πρωί ελαφρά από την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας μικρής ισχύος σε βαγόνι συρμού του μετρό του Καΐρου σε ώρα αιχμής. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από πανικόβλητους επιβάτες που προσπάθησαν να βγουν από το συρμό. Το ίδιο 24ωρο ένας αστυνομικός και ένας στρατιωτικός σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων που τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν από λεωφορείο που σταμάτησαν με αυτοσχέδιο μπλόκο στη βόρεια χερσόνησο του Σινά. Αιγύπτιος στρατιωτικός αξιωματούχος διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες για πέντε νεκρούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΤΙΡΑΝΑ.-- «Συγχαρητήρια» στις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Αλβανίας για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις αρχές της βδομάδας ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, στο Βελιγράδι έδωσαν οι ΗΠΑ μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, σχολιάζοντας την εξέλιξη ως «νέο κεφάλαιο φιλίας και συνεργασίας» στις μεταξύ τους σχέσεις.

ΧΑΓΗ.-- Από τις αρχές του 2016 θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση της δίκης του Σέρβου εθνικιστή πολιτικού ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε χτες ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ.

ΣΟΦΙΑ.-- Προειδοποίηση για σημαντική άνοδο της στάθμης των υδάτων σε ποταμούς, εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και εντός του τρέχοντος 24ωρου ιδιαίτερα στη Νότια Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ