Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
«Συναγερμός» σε Βρετανία και Ολλανδία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Καραντίνα επιβλήθηκε χτες γύρω από αγρόκτημα με πάπιες στο Γιορκσάιρ της βόρειας Βρετανίας μετά τον εντοπισμό κρούσματος ιού της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, παρά το χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού, οι σφαγές περίπου 6.000 πτηνών άρχισαν άμεσα ως προληπτικό μέτρο αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα». Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε ποιο στέλεχος της νόσου έχει εντοπιστεί στο συγκεκριμένο αγρόκτημα.

Ως γνωστόν, το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών προκάλεσε το 2003, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων και εκατομμυρίων πουλερικών που σφαγιάστηκαν στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων. Το 2013 εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, το H7N9 που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εξέδωσε προειδοποίηση κατά της νέας γρίπης τύπου Α (H5N6), ενώ στις αρχές τρέχοντος μηνός, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, ο ιός H5N8, αναφέρθηκε σε αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Προχτές, ο εντοπισμός κρούσματος της γρίπης τύπου Η5Ν8 σε κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών στην Ολλανδία προκάλεσε την προσωρινή αναστολή μεταφοράς πουλερικών και αυγών στη χώρα, εξαιτίας της «υψηλής παθογονικότητας» του συγκεκριμένου ιού, καθώς οι αρμόδιες ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκριναν πως η «μόλυνση μπορεί να περάσει από ζώο σε άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ