Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΤΥΝΙΔΑ.--

Ο 87χρονος πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντι Εσέμπσι, προβάλλει ως ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, πρώτη φορά μετά τις κινητοποιήσεις του 2011 που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε Προέδρου Μπεν Αλι.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν εντός τρέχοντος 24ώρου, ωστόσο υποστηρικτές του Εσέμπσι ισχυρίζονται ότι προηγείται των αντιπάλων του με αισθητή διαφορά, καθώς φαινόταν να παίρνει ποσοστό 47,8% έναντι του δεύτερου υποψηφίου, Μόνσεφ Μαρζούκι, με 26,9%.

Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής συμμετείχαν 27 υποψήφιοι. Σε περίπτωση που δε συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία τότε θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων στις 28 Δεκέμβρη.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, Σαφίκ Σαρσάρ, δήλωσε ότι περίπου το 53,7% των συνολικά 5,2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες.

Από την ανεξαρτησία της Τυνησίας το 1956 έως την εξέγερση του 2011 η χώρα γνώρισε μόνο δύο Προέδρους, τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του πρωθυπουργού Μπεν Αλι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Γενάρη 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ