Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Φουντώνει η προεδρολογία

Ευαγ. Μεϊμαράκης: Αναζητείται πρόσωπο που να είναι «εθνικό σύμβολο»

Από δεξιά προς αριστερά: Κ. Παπούλιας, Ευ. Μεϊμαράκης

Eurokinissi

Από δεξιά προς αριστερά: Κ. Παπούλιας, Ευ. Μεϊμαράκης
Οσο πάει και εντείνεται η προεδρολογία από τα αστικά επιτελεία, όπως έδειξε η χτεσινή επίσκεψη του προέδρου της Βουλής, Ευαγ. Μεϊμαράκης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και οι δηλώσεις που ακολούθησαν. Εξάλλου η προεδρολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και στο «χαρτί» της «συναίνεσης» και της «συνεννόησης» μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο. «Το αναγκαίο αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρχει ένας νεοεκλεγείς θεσμικός συνομιλητής παράγων του πολιτεύματος, ο οποίος εκφράζει την εθνική ενότητα, να αποτελεί εθνικό σύμβολο και θα είναι συνομιλητής και των ξένων και των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων», εξαιτίας των «ανοιχτών εθνικών ζητημάτων», τα οποία, όπως σημείωσε, είναι όλα «ανοιχτά». «Οπως είναι το θέμα της οικονομίας με την τρόικα και με την επόμενη ημέρα της λήξης του μνημονίου, τα ελληνοτουρκικά, με την ΑΟΖ, με την Κύπρο, τη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Αλλά και θεσμικά θέματα, όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν ταυτόχρονα λύσεις και απαντήσεις μέσα στο πλαίσιο που συμπίπτει χρονικά, κατά τύχη, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που αν δεν επιτευχθεί πάμε σε εκλογές. Γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία του ΠτΔ είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων».

Απαντώντας στο αν μπορεί να επισπευσθεί η εκλογή ΠτΔ και στη συνέχεια να πάμε για εθνικές εκλογές σημείωσε: «Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε».

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Κ. Παπούλια ανέφερε προς τον Πρόεδρο ότι «είμαστε σε μία περίοδο με αρκετή ομίχλη τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός. (....) Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά και με μια τρόικα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε και που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ορίσει τις κόκκινες γραμμές, την Κυριακή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός χωρίς εκπλήξεις». Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας: «Πράγματι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σε μια περίοδο που, όπως είπατε, έχει πολλή ομίχλη. Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει και να έχουμε έναν αίθριο καιρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ