Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ

Σημαντικό μερίδιο από την πίτα της περιβόητης «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, της προσπάθειάς τους δηλαδή να εξασφαλίσουν απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με φτηνό καύσιμο, επιδιώκει να διασφαλίσει η κυπριακή αστική τάξη, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς σχεδιασμούς.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, σημείωσε χτες ότι τα έργα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν δυνητικά νέα ενεργειακή πηγή της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις σ' αυτά από την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τον αγωγό «South Stream» μέσω Τουρκίας.

Τα «παζάρια» για το ρόλο συνολικά των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής στην Ευρώπη αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, με αφορμή και τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9/12 (όπου θα συναντηθούν και οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ). Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε μάλιστα ότι στις 8/12 θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς. Οι δυο τους θα συζητήσουν τις προοπτικές της Κύπρου όσον αφορά την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης αλλά και την πιθανή χρηματοδότηση μελετών για τον αγωγό μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των εντεινόμενων διεργασιών είναι χτεσινά δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ που εμφανίζουν και πάλι τη Ρωσία να «τάσσεται στο πλευρό» της Λευκωσίας, τον Πρόεδρο Πούτιν να απορρίπτει «πιέσεις» να στηρίξει την τουρκική προκλητικότητα (στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν) και επιχαίρουν ότι το ταξίδι Αναστασιάδη στη Μόσχα δεν ακυρώθηκε αλλά μόνο αναβλήθηκε λόγω της χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Β. Μποζκίρ, επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την ΕΕ σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, είπε ότι το Κυπριακό είναι θέμα «αξιοπιστίας» για τον ΟΗΕ και αν αυτός δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για επίλυσή του δε θα απαλλαγεί από το χαρακτηρισμό του «αποτυχημένου διεθνούς οργανισμού». Ο Β. Μποζκίρ ανέφερε ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων και για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως «στρατηγικό στοιχείο».

  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ