Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ορισμένα στοιχεία της έκδοσης

Κατά την ομιλία - παρουσίαση της έκδοσης, ο Μ. Μαΐλης μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η έκδοση "Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση" αποτελεί συλλογική μελετητική προσπάθεια, όπως αναφέρεται και στον Πρόλογο του βιβλίου, και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 70χρονα του Δεκέμβρη, που συμπίπτουν με τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας. Τιμάμε και μελετάμε την ιστορία μας, εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε, γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το λαό με στόχο το σοσιαλισμό.

Στο πρώτο της έκδοσης περιλαμβάνεται το χρονικό του Δεκέμβρη, μαρτυρίες για την επιχείρηση ανατίναξης του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία", όσα ονόματα νεκρών λαϊκών αγωνιστών (1.014) στις 33 μέρες, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και 6 άρθρα που αφορούν: Στη σύντομη αναδρομή στην κρίσιμη χρονιά 1944. Στον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Στις αστικές πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις της περιόδου. Στις μάχες των 33 ημερών στην Αθήνα. Στο ρόλο της γυναίκας ΕΑΜίτισας και ΕΠΟΝίτισας. Και τέλος, στη λαϊκή διανόηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Δεκέμβρη.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει 5 ντοκουμέντα. Πρόκειται για: Την ιδρυτική πράξη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της ΠΕΕΑ, γνωστής και ως κυβέρνησης του βουνού. Την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στο συνέδριο του Λιβάνου. Τη Συμφωνία του Λιβάνου, καθώς και τις Συμφωνίες της Καζέρτας και της Βάρκιζας. Ο λόγος που τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στο βιβλίο, είναι πρώτα απ' όλα γιατί αφορούν απευθείας στο περιεχόμενο, στην εξέλιξη και στην κατανόηση του Δεκέμβρη, αλλά και της περιόδου που προηγήθηκε και που καθόρισε το Δεκέμβρη στο μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, γιατί συγκεντρωμένα αυτά τα ντοκουμέντα προσφέρονται ως εύχρηστο υλικό στο μελετητή, για περαιτέρω αξιοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ