Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την επαναπρόσληψη των 150 συμβασιούχων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και την προκήρυξη μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, για να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής:

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι εκρηκτική, λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης (για το 2015 φτάνει τα 11,5 εκ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι έχει μειωθεί κατά 74% σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2009), αλλά και λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό πάσης φύσεως. Το πρόβλημα επέτειναν το προηγούμενο διάστημα οι διαθεσιμότητες, αλλά και οι απολύσεις σε φύλαξη και καθαριότητα. Οι εξελίξεις, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στο συγκεκριμένο ίδρυμα, όπως και συνολικότερα, είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου να προχωρήσει στην απόλυση ("μη ανανέωση σύμβασης") 150 συμβασιούχων, παρά τις ήδη σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα με το πρόσχημα ότι οι συμβάσεις τους είναι παράνομες (!). Οι 150 συμβασιούχοι εργάζονται για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο σε διοικητικές θέσεις (βιβλιοθηκονόμοι, τεχνικοί, γραμματειακή υποστήριξη, κηπουροί, φύλακες, νηπιαγωγοί κ.τ.λ.) και πληρώνονται από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ. Στο διάστημα των τελευταίων 2 ετών, οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί ήδη 3 φορές από τη Σύγκλητο με δήθεν "προοπτική" να προκηρυχθούν εκ νέου θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, δηλαδή με ακόμα χειρότερους όρους (απασχόληση με μπλοκάκι) και για λίγους από αυτούς.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποταγής της κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ, της τρόικας και των επιχειρηματικών ομίλων, της υποταγής στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της αναγνώρισης του χρέους. Είναι κομμάτι του συνολικότερου σχεδιασμού που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ για τη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την ολόπλευρη στήριξη των ιδιωτικών, του σχεδιασμού για τη μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωρά το δικαίωμά στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το μόνο που χωρά είναι η χειροτέρευση των όρων και των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων: μεγαλύτερη ανασφάλεια, ακόμα πιο ελαστικά ωράρια, ψίχουλα αντί για μισθούς, περαιτέρω χτύπημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων».

Σημειώνοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να επαναπροσληφθούν άμεσα και οι 150 συμβασιούχοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να προκηρυχθούν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, για να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ