Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χρηματοδότηση «με ελπίδες» και αναδιαρθρώσεις

Με «ελπίδες για περισσότερους κρατικούς πόρους», «αυτοχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα κυλήσει το 2015 για την Παιδεία, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τον προγραμματισμό αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με ορίζοντα τα τέλη Γενάρη, οπότε και θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές στο Γυμνάσιο. Σε ό,τι αφορά το «νέο λύκειο», το οποίο έδειξε ήδη τον ταξικό του ρόλο, με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσα από «τράπεζα θεμάτων», την υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας, την αντίδραση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, είπε ότι «οι αλλαγές είναι πρόσφατες και θα τους δώσουμε την ευκαιρία της εφαρμογής». «Δεν θα επαναλάβουμε την κακή πρακτική να αλλάζουμε τις αλλαγές του εκάστοτε προηγουμένου υπουργού», ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησε για τη διατήρηση ενός Λυκείου που από την πρώτη στιγμή έδειξε τα αρνητικά του αποτελέσματα.

Για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να μην παραδεχτεί το σοβαρό ζήτημα υποχρηματοδότησης, ωστόσο σαν απάντηση απαρίθμησε μέτρα που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση. Οπως την «απελευθέρωση» της Ερευνας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία, σύμφωνα και με παλαιότερη δήλωση του ίδιου του υπουργού, σηματοδοτεί ότι τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι ειδικοί λογαριασμοί «θα απελευθερωθούν από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο και θα μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα σε προγράμματα της ΕΕ και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη». Δηλαδή, έρευνα σαφώς εξαρτημένη και προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις και στην «ανταγωνιστικότητα», με το προϊόν της, τη νέα γνώση, ιδιοκτησία λίγων αντί για μέσο καλυτέρευσης της ζωής των πολλών. Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας είναι και η εξαγγελία του υπουργού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι «δίνουμε αυτές τις μέρες με τροπολογία τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να ιδρύουν προπτυχιακά τμήματα, με δίδακτρα, με διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα, για εκτός ΕΕ φοιτητές».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης είπε ότι «χρειαζόμαστε προσωπικό κι όχι απολύσεις» και έκανε λόγο για ανάγκη «ορθολογικής κατανομής» του προσωπικού στην Ανώτατη Εκπαίδευση και διορισμών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια γιατί «η λύση των αναπληρωτών δεν θα επαρκεί για το 2015-2016».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ