Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες σε Μακεδονία - Θράκη

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από τις καταστροφές στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από τις καταστροφές στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης
Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ασυγκόμιστες παραγωγές, στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στον Εβρο, μαρτυρούν για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι έντονες βροχοπτώσεις, που συνεχίζονταν μέχρι και χτες, αποκάλυψαν την εγκληματική πολιτική, διαχρονικά, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που προσκυνούν τον μονόδρομο της ΕΕ και αρνούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και του μόχθου του λαού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενας 77χρονος στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε παρασύρθηκε από χείμαρρο. Και μια 24χρονη όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της λόγω της υψηλής στάθμης του νερού και έπεσε σε αρδευτικό κανάλι έξω από το χωριό Κάτω Καμήλα Σερρών.

Στη Θεσσαλονίκη πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια, καταστήματα, χωράφια με ασυγκόμιστα βαμβάκια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα, σε Χαλκηδόνα, Καλοχώρι, Επανομή, Βασιλικά, Νέα Ραιδεστό.

Στην Πέλλα, από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα με κατάκλιση του οδοστρώματος σε σημεία της Εθνικής Οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, ενώ το πρωί του Σαββάτου δημιουργήθηκαν λίμνες νερών στο οδόστρωμα της επαρχιακής οδού Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας, λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου των Γιαννιτσών κι άλλων κλάδων που συνδέονται με τον Λουδία, στην περιοχή «μηδέν» του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου. Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν επίσης στην περιοχή της Σκύδρας - γύρω από τις εγκαταστάσεις της Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας λόγω υπερχείλισης της Τάφρου 66.

Παρέμβαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, που αισθάνονται ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές.

«Η ελλιπής ή και ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καταστήματα, σπίτια, χωράφια με ασυγκόμιστα βαμβάκια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα, μεγάλες φθορές στο οδικό δίκτυο και σε έργα υποδομής, καταστροφές περιουσιών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται και εκφράζει την ολόπλευρη στήριξη στους εργαζόμενους της περιοχής, στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους καλεί να διεκδικήσουν:

  • Αμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα και πλήρη αποζημίωση.
  • Αμεση εκτίμηση και πλήρη αποζημίωση για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν, ανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς κανονισμούς του ΕΛΓΑ.
  • Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστροφές».

Επιπλέον, η στάθμη του ποταμού Εβρου σε όλο το μήκος είναι πάνω από το όριο συναγερμού. Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ επιχείρηση για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό 25 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον ποταμό Εβρο, στην περιοχή των Λαβάρων. Στα πλημμυρισμένα χωριά θα περιοδεύσουν σήμερα στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, ενώ για αύριο η ΤΕ προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου. Καλεί το λαό της περιοχής να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και την αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές στις υποδομές, εγκαταστάσεις, οικίες, βιοτεχνίες καλλιέργειες, κ.λπ.

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε η χτεσινή νεροποντή και στην Αττική. Το δρομολόγιο Πειραιάς - Μαρούσι διεξαγόταν σε τρεις ώρες αλλά και κοντινές αποστάσεις, όπως αυτή Χολαργού - Χαλανδρίου, χρειάζονταν τουλάχιστον 50 λεπτά για να καλυφθούν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην παραλιακή, που ήταν μποτιλιαρισμένη μέχρι τη Βούλα, και στην Εθνική οδό στον Κηφισό, όπου τα αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα σχεδόν από τον Πειραιά μέχρι τη Ν. Χαλκηδόνα.

Σημαντικά προβλήματα από το μποτιλιάρισμα σημειώθηκαν στη Θηβών, από το άλσος του Αιγάλεω μέχρι το Περιστέρι, ενώ στη Μεσογείων μεγάλη κίνηση υπήρχε από τον Σταυρό μέχρι και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη Γλυφάδα η Διαδόχου Παύλου θύμιζε περισσότερο ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ