Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση στο στρατηγείο Τυρνάβου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη άσκηση SEVEN STAR 14 που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης TRIDENT LANCE 14. Η άσκηση, που ξεκίνησε προχτές και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη, πραγματοποιείται με προσομοίωση ενεργειών (με χρήση Η/Υ και χαρτών) στο Στρατηγείο της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade), το οποίο εδρεύει στον Τύρναβο και τελεί υπό τη διοίκηση του Τούρκου ταξιάρχου Hakan Eser. Οπως αναφέρεται, η άσκηση στοχεύει «στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, στην ανάπτυξη κοινής αντίληψης για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων». Για τη διεξαγωγή της, το προσωπικό της Ταξιαρχίας έχει ενισχυθεί με στελέχη και των επτά κρατών - μελών του Συμφώνου για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ταξιαρχία, με δύναμη 4.200 ανδρών, που δεν έχει συγκροτηθεί ως Σώμα, είχε πάρει μέρος στην αποστολή που έγινε το 2006 στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μεταβεί στην Καμπούλ 180 επιτελείς, εκ των οποίων οι 28 ήταν Ελληνες.

Στη SEEBRIG πλήρη μέλη είναι οι χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία και παρατηρητές οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι στρατιωτικές μονάδες που διατίθενται στη SEEBRIG παραμένουν στις μόνιμες θέσεις στις χώρες τους και συγκεντρώνονται σε περιπτώσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης ή επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί, προβλέπεται να διαθέσει ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, μία διμοιρία Μεταφορών, μία ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων, μία ομάδα για συνεργασία με Αεροπορία και μία ομάδα Υποστήριξης.

Ολοκληρώθηκε άλλο ένα σχολείο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Αλλο ένα σχολείο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και άλλων διακρατικών ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Πάνω από 20 εκπαιδευόμενοι, εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και «πολίτες» από Ελλάδα και εξωτερικό, παρακολούθησαν το Πολυεθνικό Σχολείο Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας Τακτικού Επιπέδου στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης.

Το σχολείο είχε λάβει πιστοποίηση από τη λυκοσυμμαχία ως «NATO Listed» και επισήμως σκοπός του ήταν «η παροχή βασικών γνώσεων στους σπουδαστές σχετικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ περί Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας, αρμοδιότητες, διαδικασίες, καθήκοντα και αρχική εκπαίδευση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας σε τακτικό επίπεδο».

Το ΠΚΕΕΥΕ αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών επιχειρήσεων», όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η παρουσία στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ