Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
ΝΑΤΟικοί έπαινοι στο Κατάρ

ΝΤΟΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εύσημα στις χώρες του Κόλπου για το ρόλο τους στην ...«καταπολέμηση των τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ έδωσε, χτες, από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνοδεία πρεσβευτών από τις 28 χώρες - μέλη του οργανισμού και αξιωματούχους της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης», με αφορμή τη δέκατη επέτειο της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάνει «γαργάρα» ότι από κοινού οι ευρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, με τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και την Τουρκία στήριξαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το φούντωμα των τζιχαντιστών. Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό» το ρόλο που παίζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ και της περιφέρειας στην «καταπολέμηση του εξτρεμισμού».

Θάνατοι προσφύγων από το κρύο

Το ίδιο 24ωρο, εκτενές ρεπορτάζ του λιβανέζικου ηλεκτρονικού δικτύου «al-akhbar.com» από την τεντούπολη καταυλισμού στο Αρσάλ του Λιβάνου, που φιλοξενεί πάνω από 80.000 Σύρους πρόσφυγες, κατέγραφε τους «σιωπηλούς θανάτους παιδιών και ενηλίκων» που σημειώνονται τις τελευταίες βδομάδες εξαιτίας του κρύου, της πρόκλησης επιδημιών από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού αλλά και βασικών υποδομών και υπηρεσιών Υγείας. Μόνο ο δρ Κασέμ αλ Ζέιν, που διατηρεί μία κλινική βασικών ιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή, κατέγραψε το θάνατο 18 προσφύγων, εκ των οποίων 12 παιδιά και βρέφη, μέσα στις τελευταίες μέρες εξαιτίας του κρύου, πνευμονίας και της κακουχίας. Ο δρ Ζέιν πιθανολογεί ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων και γενικότερα στην πόλη Αρσάλ (που ενίοτε γίνεται πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές και Λιβανέζους στρατιώτες) είναι από ιατρικής άποψης καταστροφική.

Εκατό Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στο Ιράκ

Νωρίτερα, το Βερολίνο επιβεβαίωσε την αποστολή περίπου 100 Γερμανών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Η αποστολή αναμένεται να εγκριθεί επίσημα την επόμενη βδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) πριν από τα Χριστούγεννα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ