Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οργή και ένταση στην κηδεία του Παλαιστίνιου υπουργού

Από την κηδεία του Παλαιστίνιου υπουργού, που έπεσε νεκρός από χτυπήματα Ισραηλινών στρατιωτών
Από την κηδεία του Παλαιστίνιου υπουργού, που έπεσε νεκρός από χτυπήματα Ισραηλινών στρατιωτών
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι αποχαιρέτησαν, χτες, τον Παλαιστίνιο υπουργό Ανευ Χαρτοφυλακίου και υπεύθυνο για ζητήματα εποικισμών, Ζιγάντ Αμπουαγίν, που πέθανε το πρωί της Τετάρτης από βία που ασκήθηκε σε βάρος του από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε χωριό της Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια ειρηνικής φύτευσης ελαιοδέντρων. Τη σορό του συνόδευσαν πλήθη κόσμου έως το νεκροταφείο του Μπίρεχ, στα περίχωρα της Ραμάλα όπου κηδεύτηκε, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως: «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σου!», «Εκδίκηση» και «Το αίμα σου δεν χύθηκε μάταια».

Μετά την κηδεία, σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια και συγκρούσεις νεαρών Παλαιστίνιων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στις περιοχές Ψαγκότ, Νάμπι Σάλεχ, Καλάντια και Χεβρώνα, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας προτού τους απωθήσει η αστυνομία.

Ιδιαίτερα αυξημένος παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος μεγαλύτερων ταραχών, μετά τη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής, αλλά και τα νέα, αυξημένα μέτρα «ασφαλείας» και εκφοβισμού που έσπευσαν να πάρουν, προληπτικά, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απηύθυνε υποκριτικές εκκλήσεις για «ηρεμία», ενώ ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρεουβέν Ρίβλιν, διαβεβαίωσε για τη διεξαγωγή έρευνας.

Μπροστά σε όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα» είναι ανοιχτά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή θα αντιδράσει στη δολοφονία του υπουργού, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «βάρβαρη ενέργεια που δεν πρέπει να αποδεχθούμε ή να ανεχθούμε»...

Αντικρουόμενες γνωματεύσεις για τα αίτια θανάτου

Από νωρίς χτες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έδιναν αντικρουόμενες εκτιμήσεις έπειτα από τη νεκροψία - νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό του Παλαιστίνιου υπουργού, ο οποίος, ως γνωστόν, εξέπνευσε προχτές έπειτα από τον ξυλοδαρμό του από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια ειρηνικής δεντροφύτευσης σε χωριό της Δυτικής Οχθης. Ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, επικαλούμενος γνωμάτευση Ιορδανών και Παλαιστίνιων γιατρών που πραγματοποίησαν νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του 55χρονου υπουργού, είπε ότι το θύμα κατέληξε έπειτα από χτύπημα που δέχτηκε σε συνδυασμό με την εισπνοή δακρυγόνων και επειδή δεν του παρασχέθηκε έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Επιπροσθέτως, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Τζαουάντ Αουαντ, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα νεκροψίας δείχνουν πως «αυτοί που σκότωσαν τον μάρτυρα είναι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».

Αντίθετα, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής Ισραηλινών γιατρών, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός έπαθε καρδιακή προσβολή, η οποία «ενδεχομένως να προκλήθηκε από το στρες» που υπέστη αλλά είχε «βασική αιτία σοβαρό καρδιακό νόσημα».

Οργή Ισραηλινών για την απόφαση της Ιρλανδίας

Στο μεταξύ, η απόφαση της ιρλανδικής Βουλής, αργά το βράδυ της Τετάρτης, να υιοθετήσει μη δεσμευτική (νομικώς) απόφαση υπέρ της υποστήριξης της ανεξάρτητης Παλαιστίνης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρόμοια ψηφίσματα, συμβολικού χαρακτήρα, έχουν ήδη εγκρίνει τα Κοινοβούλια Βρετανίας, Γαλλίας και Ισπανίας ακολουθώντας τη Σουηδία που αποφάσισε στις 30 Οκτώβρη να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ