Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ρεσιτάλ» υποκρισίας για τα βασανιστήρια που όλοι γνώριζαν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καμώνοντας την «αθώα περιστερά», η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρακολουθεί σιωπηλά τις υποκριτικές και τάχα «έντονες» διεθνείς αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των γνωστών, απάνθρωπων βασανιστηρίων στα οποία υπέβαλαν συστηματικά οι πράκτορες της CIA έως και πριν λίγα χρόνια, εκατοντάδες «υπόπτους για τρομοκρατία» σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στους εταίρους που τάχα «θορυβήθηκαν», γιατί υποτίθεται πως αγνοούσαν τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους των βασανιστών της CIA, ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις συγκεκριμένες πρακτικές με τη σημείωση πως «δε θα κερδίσουμε τον αγώνα για έναν ασφαλέστερο κόσμο δίχως ηθικές αρχές». Η Γερμανία επέλεξε αντίστοιχα να επικροτήσει την κυβέρνηση Ομπάμα για τη «γενναία» απόφασή της να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της περίληψης της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη τη διαχωρίζει από τη στάση του προκατόχου της, Τζ. Ου. Μπους.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «απάνθρωπα και απαράδεκτα» τα βασανιστήρια, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκφράζει την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ δεν θα τα επαναλάβουν»...

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η στάση χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία. Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεση της σινικής ηγεσίας στη χρήση βασανιστηρίων, καλώντας τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν τις διεθνείς συνθήκες. Σε πιο έντονο ύφος κυμάνθηκε άρθρο στο σινικό πρακτορείο «Σινχουά», που παρατηρούσε την «καθαρή υποκρισία των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που υποδύονται τον υπερασπιστή τους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αντίστοιχα, αναφέρθηκε σε «ακόμη μία επιβεβαίωση της κατάφωρης και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αμερικανικές αρχές».

Απέναντι σε όλα αυτά, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους με πρώτον και «καλύτερο» τον τότε αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, αλλά και πρώην διευθυντές της CIA, ξεσπάθωσαν κατά των επικριτών τους. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τσένεϊ, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο FOX NEWS χαρακτήρισε το πόρισμα της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τα βασανιστήρια «αηδίες», υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει «μονοδιάστατες» απόψεις, «εσφαλμένα γεγονότα» και ανακρίβειες. Επιχείρησε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να καταρρίψει ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, πως δηλαδή οι απάνθρωπες τεχνικές ανάκρισης δεν ήταν αυτές τελικά που οδήγησαν στον εντοπισμό και εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ισχυριζόμενος πως εξαιτίας τους «σώθηκαν ζωές Αμερικανών». Διέψευσε πως ο Τζ. Ου. Μπους είχε ανεπαρκή πληροφόρηση για τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους και τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις... Σε κάθε περίπτωση, ο Τσένεϊ εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι θα ξανάκανε τα ίδια το επόμενο λεπτό δίχως καθυστέρηση, επιμένοντας ότι τα βασανιστήρια «βοήθησαν τις ΗΠΑ να πιάσουν αυτούς που σκότωσαν 3.000 από μας στις 11 Σεπτέμβρη». Επέμεινε, τέλος, ότι το ανακριτικό πρόγραμμα της CIA «έσωσε ζωές» και ότι η «υπηρεσία αξίζει επαίνους και όχι καταδίκες».

Παρόμοια επιχειρήματα διατύπωσαν σε κοινό άρθρο τους στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» οι πρώην διευθυντές της CIA Τζορτζ Τένετ, Πόρτερ Γκρος και Μάικλ Χέιντεν, κατηγορώντας παράλληλα τους συντάκτες της έκθεσης για «λάθη και κακές ερμηνείες γεγονότων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών (2013-02-09 00:00:00.0)
Σχέδιο σύστασης παραστρατιωτικών ομάδων (2009-07-15 00:00:00.0)
Σκέφτεται «συνδρομή» για το Γκουαντάναμο... (2009-01-03 00:00:00.0)
«Κυβέρνηση των Βασανιστηρίων» (2007-10-31 00:00:00.0)
«Μηχανή» θανάτου έχει δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση (2007-07-03 00:00:00.0)
Απαιτεί αποκατάσταση των πληγέντων (2005-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ