Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, χτίζοντας γερές ΟΒ

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσυνεδριακή διαδικασία με την επιτυχημένη πραγματοποίηση των Συνδιασκέψεων των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ και την εκλογή των αντιπροσώπων για το 11ο Συνέδριο. Ολους αυτούς του μήνες έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από τα μέλη της Οργάνωσης να συμβάλουν με τη γνώμη τους, να βαθύνουν τη συζήτηση πάνω στις Θέσεις του ΚΣ, αξιοποιώντας την πείρα από τη δράση στο χώρο τους.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε ένα πλατύ άνοιγμα μέσα στη νεολαία, δώσαμε μια σειρά μάχες για την οργάνωση της πάλης και τη διαφώτιση σε κάθε χώρο. Τα μέλη της ΚΝΕ συναντηθήκαμε και δράσαμε από κοινού με χιλιάδες νέους και νέες που μοιράζονται τα ίδια βάσανα με μας. Για τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη, στην απεργία και σε μια σειρά άλλες κινητοποιήσεις. Για την οργάνωση της πάλης των ανέργων, συζητώντας παράλληλα για το χαρακτήρα της ανεργίας στον καπιταλισμό, για τις αιτίες που τη γεννάνε και για τους όρους εξάλειψής της.

Στους χώρους της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναπτύχθηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για ζητήματα κόστους, ελλείψεων, όρων πρακτικής κ.λπ., προβλήθηκε η πρότασή μας για την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση που δίνει ουσιαστική απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Αντίστοιχα, έντονη ήταν η προσπάθεια στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια για την οργάνωση του αγώνα των φοιτητών και των σπουδαστών μέσα στα έτη, στα εξάμηνα.

Οι σύντροφοί μας μαθητές προσπάθησαν να αποκαλύψουν το χαρακτήρα των αλλαγών στο σχολείο, μέσα στις τάξεις, στα Μαθητικά Συμβούλια, για να οργανωθεί ο αγώνας των μαθητών στο πλευρό των εργαζομένων για μόρφωση και ζωή με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Επιδίωξαν να γίνουν υπόθεση των ίδιων των μαθητών οι σχολικές γιορτές, να ανοίξει η αντιπαράθεση με το τι διδάσκεται στο σχολείο, ποια είναι η ιστορική αλήθεια.

Ηταν έντονη η πολιτική δραστηριότητα με εκδηλώσεις και συσκέψεις, με πολυμορφία, αξιοποιώντας τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ως ένα βαθμό, δοκιμαστήκαμε στο συνδυασμό πλούσιας εσωοργανωτικής συζήτησης και μαχητικής δράσης μέσα στη νεολαία, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε, με καλό καθοδηγητικό τιμόνι, να τα καταφέρουμε. Τα βήματα που έχουμε μετρήσει στην κατεύθυνση αυτή δε μας αρκούν, ούτε ωραιοποιούμε τα πράγματα. Τις αδυναμίες μας τις αναδεικνύουμε, άλλωστε, στις Θέσεις του ΚΣ, αναδείχθηκαν και από τη συζήτηση στις Οργανώσεις, τις αντιμετωπίζουμε στη δράση μας. Μπορούμε να βαθαίνουμε ακόμη περισσότερο στη μελέτη της πείρας από τη δουλειά μας, να γίνουμε πιο ικανοί να εξάγουμε ουσιαστικά συμπεράσματα και να μη μένουμε απλά στην απαρίθμηση δράσεων, να «ξύνουμε» την επιφάνεια, να μελετάμε πιο ουσιαστικά τη διαπάλη.

Ολη αυτή η δουλειά που προηγήθηκε, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ακόμη μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα, να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους νέους και νέες. Με βάση τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μπορούμε πιο πλατιά να παρέμβουμε μέσα στη νεολαία, αναδεικνύοντας ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας: οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που με τις απαιτήσεις τους τσακίζουν τις ζωές μας. Οι δεσμεύσεις και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, το χρέος για το οποίο δεν ευθυνόμαστε, αλλά υποθηκεύουν το μέλλον μας, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Καλλιεργώντας σωστό κριτήριο ότι όλους αυτούς πρέπει να βγάλουμε από το σβέρκο μας, ότι η μοναδική διέξοδος προς όφελος του λαού και της νεολαίας, βρίσκεται στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης με δυνατό ΚΚΕ, του αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει.

Την προσυνεδριακή διαδικασία απασχόλησε πολύπλευρα το ζήτημα της λειτουργίας των ΟΒ, αναδείχτηκαν θετικές και αρνητικές πλευρές. Πράγμα που βάζει τα στελέχη της ΚΝΕ, τα νέα όργανα που εκλέχθηκαν, μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες. Ανεβάζει τις απαιτήσεις της καθοδηγητικής δουλειάς. Είναι ένα ζήτημα που μόνιμα πρέπει να βρίσκεται στον προσανατολισμό των οργάνων, εκτός των άλλων γιατί το δυναμικό της ΚΝΕ ανανεώνεται συνεχώς.

Στις Θέσεις του ΚΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα όργανα και τα στελέχη κρίνονται στην ικανότητα σχεδιασμού, ελέγχου και υλοποίησης των κατευθύνσεων στο επίπεδο των ΟΒ, ενισχύοντας την πρωτοβουλία που στηρίζει τις κεντρικές κατευθύνσεις, με δημιουργική υλοποίηση των αποφάσεων, μακριά από τη μηχανιστική μεταφορά και τη ρουτίνα.

Επομένως, απαιτείται να είναι σταθερά στο επίκεντρο της καθοδηγητικής ευθύνης η εσωοργανωτική ζωή και λειτουργία της ΟΒ. Εδώ δε χωράει καμία υποτίμηση. Χρειάζεται να αφιερώνεται χρόνος στην ουσιαστική προετοιμασία, στην καλή γνώση του χώρου ευθύνης, στη γείωση σ' αυτόν, στην εξειδίκευση των γενικών κατευθύνσεων, με πρακτικό πνεύμα και σαφήνεια. Στην εξασφάλιση αναβαθμισμένης πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης και εξοπλισμού, μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, συζήτησης ζητημάτων του χώρου ευθύνης. Εξετάζοντας την παρέμβαση του αντιπάλου, όπως κι αν εκφράζεται. Σε κάθε χώρο, ανάλογα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες πολιτικές δυνάμεις, την εργοδοσία, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, διάφορα προγράμματα της ΕΕ που «τρέχουν» και επηρεάζουν συνειδήσεις κ.ά. Αρα, χρειάζεται καλή «ακτινογραφία» του, πώς επιδρούν οι γενικότερες εξελίξεις συγκεκριμένα, ποια είναι τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι διαθέσεις που εκφράζονται στο χώρο. Και όχι απλά για να υπάρχει μια εικόνα για να την περιγράφουμε γενικά, αλλά για να γινόμαστε πιο ικανοί και εύστοχοι στο να ξεδιπλώνουμε το δικό μας σχεδιασμό, τη δικιά μας παρέμβαση και αντιπαράθεση.

Για παράδειγμα, μπορεί να στηριχθεί ουσιαστικά μια μαθητική ΟΒ για να αναπτύξει δράση μέσα στο σχολείο, αν ο μαθητικός καθοδηγητής δεν αφιερώνει χρόνο για να αποκτήσει εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στο σχολείο, τι συζητάνε οι μαθητές, τι διδάσκεται μέσα στην τάξη, τι γράφουν τα σχολικά βιβλία, ποιες δυνάμεις παρεμβαίνουν σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αν στο σχολείο υπάρχουν πολιτιστικές ή αθλητικές ομάδες κ.λπ; Και αν αφού αποκτηθεί η εικόνα, που θα πρέπει συνεχώς να συμπληρώνεται, δεν αφιερώνει χρόνο, σκέψη, προσπάθεια για το πώς θα βοηθήσει τους συντρόφους μαθητές με εύστοχη επιχειρηματολογία, απλή, κατανοητή, με το ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται; Αν δε σκεφτεί και προετοιμαστεί κατάλληλα για το πώς θα είναι ζωντανή η συζήτηση στην ΟΒ, για το πώς το σχέδιο θα γίνει υπόθεση της ίδιας της μαθητικής ΟΒ;

Η καλή εσωοργανωτική ζωή έχει την αντανάκλασή της στη δράση του κάθε μέλους της ΚΝΕ. Ετσι δυναμώνει η ΟΒ συνολικά, για να μπορεί να είναι το επιτελείο μάχης στο χώρο ευθύνης της και τα μέλη της ΚΝΕ να γίνονται όλο και καλύτεροι προπαγανδιστές, διαφωτιστές και οργανωτές της πάλης, με το προσωπικό τους παράδειγμα, με τη μαχητική στάση ζωής να χτίζουν και να ενισχύουν πολύπλευρους δεσμούς με τη νεολαία, να εμπνέουν ευρύτερα διάθεση για δράση και οργανωμένη πάλη στη νεολαία του χώρου τους. Με την εξασφάλιση πλούσιας εσωοργανωτικής ζωής και δραστηριότητας, με σωστή λειτουργία με βάση το καταστατικό μας, διαμορφώνεται ταυτόχρονα το έδαφος για την αφομοίωση των μελών της Οργάνωσης.

Η αστική τάξη ξέρει ότι, παρά τα πισωγυρίσματα, η ταξική πάλη δε σταματάει, ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή του καπιταλισμού δεν είναι δυνατόν να σβηστεί ποτέ. Γι' αυτό φροντίζει να παίρνει τα μέτρα της, να θωρακίζει την εξουσία της. Η προπαγάνδα της αστικής τάξης και όσων έχουν συμβιβαστεί μαζί της και επιδιώκουν να διαχειριστούν την αστική εξουσία, των οπορτουνιστών, ποτέ δε σταμάτησε να έχει στο στόχαστρό της την οργανωμένη πάλη που έχει στόχο να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Ποτέ δεν σταμάτησαν να συκοφαντούν τις αρχές συγκρότησης, λειτουργίας και δράσης του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ, την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Μαζί με άλλα, καταναλώνουν πολύ μελάνι και σάλιο για να καλλιεργήσουν την άποψη πως δήθεν η οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και η λειτουργία της καταπιέζουν το «ατομικό εγώ», την προσωπικότητα, πως στερούν την «ελευθερία» κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προπαγανδιστικά επιτελεία της αστικής τάξης όλα αυτά τα χρόνια ωραιοποιούσαν την τυφλή διαμαρτυρία και αγανάκτηση, την απολίτικη «απειθαρχία».

Οταν οι καπιταλιστές μιλάνε για ελευθερία, εννοούν αυτήν που οι ίδιοι έχουν, να μπορούν να εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη, το λαό, για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι ψεύτικη «ελευθερία» για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αλήθεια, πόσο ελεύθερος είναι ένας νέος όταν το 60% των νέων είναι άνεργοι ή δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί; Πόσο ελεύθερος είναι ένας νέος να σπουδάσει, όταν το κόστος σπουδών έχει χτυπήσει κόκκινο; Πόσο ελεύθερος είναι ένας εργαζόμενος να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν στο χώρο δουλειάς; Για μας ελευθερία είναι η δυνατότητα να γνωρίσουμε την πραγματικότητα και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον κόσμο και τη ζωή μας. Παίρνει σάρκα και οστά με τη συνειδητή, οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, στον αγώνα για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε έναν αντίπαλο που δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τα προνόμιά του. Επομένως, πρέπει κι εμείς να προετοιμαζόμαστε και να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για σκληρή αναμέτρηση. Δεν είναι απλά καθήκον μας να δρούμε με βάση τους κανόνες και τις αρχές μας σαν επαναστατική οργάνωση, αλλά εδώ βρίσκεται η ίδια η δύναμή μας. Ετσι μπορούμε να εξασφαλίζουμε ενότητα θέλησης και δράσης. Στην υπόθεση του αγώνα έκανε ο καθένας μας συνειδητή επιλογή να θέσει εθελοντικά τον εαυτό του στην υπηρεσία του συλλογικού σκοπού, δε βλέπει τον εαυτό του σε αντιπαράθεση, αλλά σαν ενεργό κομμάτι της συλλογικής υπόθεσης, η οποία με τη σειρά της δίνει νόημα και εφόδια για την ανάπτυξη του καθενός ξεχωριστά.

Βαδίζουμε με επαναστατική αισιοδοξία και σιγουριά προς το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, κάνοντας συστηματική προσπάθεια να σταθεροποιούνται τα βήματα που κάνουμε, να κατοχυρώνονται και παράλληλα, να συγκρουόμαστε με τις αδυναμίες που έχουμε. Παίρνουμε όλοι θέση μάχης για να δοκιμαστούμε στην ίδια τη ζωή και τη δράση.

Προς την πορεία για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, θέτουμε υψηλούς στόχους σε όλους τους τομείς, ώστε το 2018 να έχουμε ΚΝΕ ακόμα πιο δυνατή, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ατσαλωμένη, με περισσότερες ΟΒ, σε περισσότερους χώρους.


Του
Θανάση ΧΑΣΤΑ*
*Ο Θανάσης Χαστάς είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ