Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουντάρουν τα ψαροκάικα

Νέα ολέθρια μέτρα για τους Ελληνες ψαράδες προτείνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος

Διαστάσεις σκανδαλώδους κοροϊδίας αποκτά η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους ψαράδες. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, προτείνει τη συρρίκνωση των αλιευτικών στόλων της ΕΕ, δηλαδή την εξαφάνιση των μικρομεσαίων ψαράδων, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε «πανηγυρική» διάσταση στο γεγονός ότι χτες έγινε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2000 - 2006. Επιχείρησε δηλαδή για άλλη μια φορά να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι η κυβέρνηση μεριμνά για τους ψαράδες και πως θα δοθούν φράγκα από το Γ' ΚΠΣ. Η αλήθεια όμως είναι ότι και το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, δεν έχει να προσφέρει τίποτα το καλύτερο στους ψαράδες, αφού και πάλι «ενισχύεται» η περαιτέρω καταστροφή των αλιευτικών σκαφών της χώρας μας.

Φαίνεται όμως πως τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν αρκούνται στα καταστροφικά μέτρα που επέβαλαν μέχρι τώρα στην ελληνική αλιεία και προωθούν νέα πιο ολέθρια σχέδια για τους Ελληνες ψαράδες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη, που θα συζητηθεί στις 15 και 16 του Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας, λέει ανάμεσα σε άλλα:

  • «Κατά την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής του 2002, κατάργηση των αντιπαραγωγικών επιδοτήσεων που ενθαρρύνουν την υπεραλίευση και μείωση του μεγέθους και της δραστηριότητας των κοινοτικών αλιευτικών στόλων σε επίπεδο συμβατό με την αειφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των επακόλουθων κοινωνικών προβλημάτων».
  • «Βελτίωση της διαχείρισης της αλίευσης προκειμένου να αναστραφεί η ελάττωση των αλιευτικών αποθεμάτων και να διασφαλιστούν αειφόρος αλίευση και υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά γίνεται φανερό πού το πάνε τα επιτελεία των Βρυξελλών και τι περιμένει τους μικρομεσαίους ψαράδες.

Ο υπουργός Γεωργίας, που γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έβγαλε άχνα για το θέμα και προτιμά τις ανακοινώσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των ψαράδων. Ετσι κι ενώ βρισκόμαστε στον Ιούνη του 2001 ο υπουργός Γεωργίας αρέσκεται να επαναλαμβάνει φουσκωμένα νούμερα για τα κονδύλια που θα δοθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000 - 2006 (207,13 δισ. δραχμές), συνυπολογίζοντας ως κυβερνητική παροχή και την ιδιωτική συμμετοχή (61,7 δισ. δραχμές). Το δυστύχημα όμως είναι πως και το ποσό των 146,06 δισ. δραχμών που περιλαμβάνεται στο Γ' ΚΠΣ δε θα δοθεί για την ανάπτυξη της αλιείας και τη στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων, αλλά στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου. Για παράδειγμα, για την απόσυρση αλιευτικών σκαφών προβλέπεται ένα ποσό 22,19 δισ. δραχμές και για την ανανέωση - εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών προβλέπονται τα μισά (12,57 δισ. δραχμές). Ακόμα, προβλέπονται μια σειρά χρηματοδοτήσεις για τη συρρίκνωση της αλιείας, όπως επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός, προσωρινή διακοπή δραστηριοτήτων, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.ά.

Από την άλλη φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι ενισχύονται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000 - 2006: Για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών και μεγαλεμπόρων προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα κονδύλια (42,06 δισ. δραχμές). Κι από ό,τι φαίνεται και η νέα πρόταση της Ευρωπαϊής Επιτροπής για κατάργηση των επιδοτήσεων και μείωση των αλιευτικών στόλων, πάλι τους παραπάνω ευνοεί. Και βέβαια... για τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας δεν τίθεται στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτημα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και των νερών της θάλασσας.

Κι αν οι Ελληνες ψαράδες πιστέψουν ότι η μείωση των αλιευτικών στόλων, αφορά τις μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι γελάστηκαν οικτρά. Γιατί, η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η όλη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αποσκοπεί μόνο στο να βγάλει από τη μέση τις βάρκες και τα καΐκια των μικρομεσαίων ψαράδων, να τους κόψει τις όποιες επιδοτήσεις έπαιρναν και να τους περιορίσει ακόμα περισσότερο το χρόνο που θα μπορούν να ψαρεύουν. Με άλλα λόγια οι μικρομεσαίοι ψαράδες θα οδηγηθούν με ταχύτατους ρυθμούς στον αφανισμό και για «παρηγοριά στον άρρωστο» η πρόταση της Ευρωπαϊής Επιτροπής κάνει απλώς λόγο για «αντιμετώπιση των επακόλουθων κοινωνικών προβλημάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ