Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Πορεία και συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας έκαναν χτες το μεσημέρι φοιτητές των τμημάτων Μεσογειακών Σπουδών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, δηλώνοντας ότι ο αγώνας για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και για κατάργηση του νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ δε σταματά με την ψήφιση του.

Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο και κατέληξε στην Περιφέρεια, όπου οι φοιτητές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη και ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία». Σύμφωνα με τους ίδιους, παρούσα ήταν η αστυνομία στην κατάληψη, ενώ τα κτίρια της Δημαρχίας και της Νομαρχίας ήταν ήδη αποκλεισμένα από αστυνομικούς. Στο πλαίσιο της κατάληψης, οι φοιτητές απαίτησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με τους ίδιους τελικά επικοινώνησαν με τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Διον. Κλάδη, ο οποίος απλώς άκουσε τα αιτήματά τους.

Στο ψήφισμά τους, οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου καταφέρονται εναντίον των αντιεκπαιδευτικών επιλογών και σημειώνουν τις συνέπειες που βιώνουν στο πανεπιστήμιό τους. «Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές του νομοσχεδίου, που εναρμονίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω στο ζήτημα της παιδείας (Μπολώνια - Πράγα) και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές και με τις αδύναμες φοιτητικές κοινωνικές παροχές θα είναι το πρώτο που θα πληγεί. Η γεωγραφική του θέση σε συνδυασμό με τα αναπάντητα φοιτητικά αιτήματα (σίτιση, στέγαση, υλικοτεχνικές υποδομές, κτιριακά, ενίσχυση διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους) το τοποθετεί στις πρώτες θέσεις των πιο αδύναμων Περιφερειακών Πανεπιστημίων και οι εξελίξεις θα το οδηγήσουν σε αδιέξοδο», σημειώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συμβολική κατάληψη στην ΕΤ-3

Την κατάργηση του νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, απαίτησαν με μαζική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, φοιτητές του ΑΠΘ. Οι φοιτητές ξεκίνησαν με πορεία από τα πανεπιστήμια και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ΕΤ-3, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη. Στη διάρκεια του αποκλεισμού του κτιρίου, μετά από αίτημα της διαδήλωσης, φοιτητές, εκπρόσωποι από διάφορες σχολές, μίλησαν σε ειδική έκτακτη ολιγόλεπτη εκπομπή που μεταδόθηκε προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Με αυτό τον τρόπο έσπασαν τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του αποκλεισμού του κτίριου, οι φοιτητές συνέχισαν την κινητοποίησή τους και με πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο φυλασσόταν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Σύνοδος Πρυτάνεων

Για τις νέες πρυτανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας στις 15 Ιούνη συζήτησε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών και για τις νέες πρυτανικές εκλογές υπάρχει μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα μόνο του προηγούμενου πρυτανικού σχήματος. Παράλληλα, η χθτσινή συνεδρίαση κατέληξε ότι αρμόδια για να αποφασίσουν πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις είναι τα Τμήματα του Ιδρύματος. Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις για το θέμα της αξιολόγησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, το Πολυτεχνείο πρόκειται να καταθέσει τη δικιά του πρόταση για την αξιολόγηση και ήδη, από προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου του, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο Ιδρυμα για το θέμα.

Παράλληλα, και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα επεξεργαστούν προτάσεις, ενώ σχετική θα είναι και η Σύνοδος των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιούνη στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, μετά την προχτεσινή συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται να αποκαθίσταται ένα κλίμα επικοινωνίας με το υπουργείο, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να θίξουν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτό της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ