Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παρούσα τώρα, τότε, ως το σοσιαλιστικό αύριο...

Ενα όμορφο βίντεο καλωσόρισε τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους στο Συνέδριο στην εναρκτήρια εκδήλωσή του το απόγευμα της Πέμπτης. Ηταν ένα σύντομο ταξίδι στην πενηντάχρονη σχεδόν παρουσία της πρωτοπόρας Οργάνωσης της Νεολαίας, στους αγώνες τους οποίους ήταν και είναι συνεχιστής, στην προοπτική. Μία συνοπτική οπτικοακουστική απεικόνιση της ταυτότητας της πρωτοπόρας Οργάνωσης της Νεολαίας.

Το βίντεο ξεκίνησε από την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια νέοι στην Ελλάδα και στον «παράδεισο» της ΕΕ, χωρίς να μένει στις διαπιστώσεις. Λέει με το όνομά τους ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που ταυτόχρονα οδηγεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ότι κάποιοι σήμερα τάζουν στο λαό ψίχουλα για να εξασφαλιστεί ότι την πίτα θα συνεχίζουν να την αρπάζουν οι λίγοι.

«Δε συμβιβαζόμαστε», «έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή», είναι το μήνυμα των νέων κομμουνιστών και οι κόκκινες σημαίες, οι σκηνές από τους μικρούς καθημερινούς και μεγάλους αγώνες των νέων κομμουνιστών στο πλευρό του ΚΚΕ γεμίζουν την οθόνη.

Περνούν εικόνες από την Παρισινή Κομμούνα, τη μεγάλη Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, όταν αποδείχτηκε πως οι καταπιεσμένοι μπορούν να ζήσουν χωρίς τους καταπιεστές τους. «Οι αντεπαναστατικές αλλαγές στο τέλος του 20ού αιώνα δεν άλλαξαν το χαρακτήρα της εποχής. Η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό». «Το πισωγύρισμα της Ιστορίας δε μας τρομάζει», είναι το μήνυμα που δίνει η ΚΝΕ μέσα από το βίντεο.

Ποίηση, εικόνα, μουσική, μορφές τέχνης που ενέπνευσε η Ιστορία της συνοδεύει την αναδρομή στην ίδρυση και τις «ρίζες» της ΚΝΕ. Από τα πρώτα έντυπα το 1968, όταν ιδρύθηκε σε συνθήκες παρανομίας με απόφαση του ΚΚΕ. Μορφές εμβληματικών μορφών που άφησαν το αποτύπωμά τους προβάλλονταν στην οθόνη προκαλώντας χειροκροτήματα, τα εμβλήματα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας, της Νεολαίας του ΔΣΕ. «Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά», ακούγονται τα λόγια του ποιητή για τα παιδιά της Οργάνωσης, που από την ίδρυσή της, στην πάλη στο πλευρό του ΚΚΕ, έχει βάλει τη σφραγίδα της στους αγώνες της νεολαίας, καλλιεργεί πλατιά αξίες και πρότυπα που συγκρούονται με τη σήψη που γεννά ο καπιταλισμός, το παράδειγμά της ανυπότακτης στάσης ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του επιστημονικού σοσιαλισμού, τον πατριωτισμό συνδεδεμένο με τον ταξικό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ