Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδοχικά μέτρα «χαλάρωσης» σε όφελος του κεφαλαίου

...με περισσότερες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ιδιαίτερα στις «αγορές εργασίας»

Οι ανησυχίες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την «ασθενή» και «άνιση ανάπτυξη» μεταφράζονται στην απαίτησή του για επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων
Οι ανησυχίες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την «ασθενή» και «άνιση ανάπτυξη» μεταφράζονται στην απαίτησή του για επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων
Στο προσκήνιο επανέρχεται η ενδοαστική συζήτηση και διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Γενάρη, στην οποία αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται, όμως, να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στη γερμανική «Handelsblatt». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι πριν από έξι μήνες».

Η ενδοαστική διαπάλη εξελίσσεται με φόντο τα σημάδια κόπωσης και στασιμότητας που εκδηλώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης και τους «κινδύνους» που συνεπάγεται ο χαμηλός επίσημος πληθωρισμός. Κεντρικό ζήτημα για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο είναι η διαμόρφωση των συνθηκών για την ανάκαμψη των κερδοφόρων επενδύσεων, με τον Μ. Ντράγκι να τονίζει ότι «οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν» και μάλιστα σε συνδυασμό με μειώσεις των εξόδων, όπως είναι οι φόροι.

Στην ίδια συνέντευξη, βέβαια, ο Μ. Ντράγκι, έκανε λόγο για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στις «αγορές εργασίας», προκειμένου, όπως είπε, να στηριχτεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, η οποία παραμένει «εύθραυστη και άνιση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, όπως ήταν επόμενο, απάντησε ότι «αυτό δε θα γίνει» και «γι' αυτό δεν υπάρχει PLAN B».

Στη γραμμή των νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Π. Πράετ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ. Οπως είπε, τα μέτρα τα οποία ήδη ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή ώστε να έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ενώ και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό «έχουν επιδεινωθεί από από τότε που αποφασίσαμε τα προηγούμενα μέτρα». Σύμφωνα με τον Π. Πράετ, «πριν από την κρίση είχαμε ενδεχομένως υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη. Τώρα έχουμε το αντίθετο. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτή η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση ασθενούς ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».

Επί της ουσίας, τα μέτρα της νομισματικής «χαλάρωσης» αποσκοπούν στην τόνωση της κυκλοφορίας χρήματος, στη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων, με τη μορφή της πιστωτικής επέκτασης, πρώτα και κύρια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τονωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.

Ο Γκ. Χαρδούβελης

«Το να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι οι εταίροι μας θεωρούν ότι είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την πορεία. Εμείς γνωρίζουμε ότι η ΕΚΤ δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με ένα ποσό περίπου 45 δισ. ευρώ, ακριβώς επειδή οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες μειώθηκαν πριν από δύο χρόνια, δεν αντιστοιχούν στο ύψος των δανείων που δίνουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, σε χτεσινή ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Οπως είπε, «η Ελλάδα εξαρτάται όχι μόνο από τα δάνεια που μας έδωσαν για να στηρίξουμε τις δαπάνες μας στο παρελθόν αλλά εξαρτάται και από το δανεισμό των τραπεζών, γιατί εγχώριο χρήμα δεν υπάρχει».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει με τίποτα τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και ότι θα πρέπει να μετατραπεί από χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ