Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Συνέχιση των ερευνών από «Μπαρμπαρός»;

Ενδεικτικά των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων που φέρουν το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» να συνεχίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή «Κίπρις», η Αγκυρα φέρεται να εξέδωσε νέα παράνομη οδηγία NAVTEX ώστε να δεσμεύσει περιοχή στα νοτιοδυτικά της Κύπρου και το «Μπαρμπαρός» να ξεκινήσει νέο γύρο ερευνών από τις 5 Γενάρη μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη. Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του «Μπαρμπαρός».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για ανησυχητική εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία έχει εκδώσει νέα παράνομη οδηγία, προσθέτοντας ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα δημοσίευμα και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα πάρει ανάλογες αποφάσεις. Σχολιάζοντας νέες δηλώσεις του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αιντε, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα των υδρογονανθράκων δε γίνεται να αποσυνδεθεί από το Κυπριακό, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως, αν ο Αϊντε θέλει να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες, πρέπει να εργαστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, επισήμανση που ορισμένοι ερμήνευσαν ως κάλεσμα να μεγαλώσει η «πίεση» προς την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Κύπρος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «το 2015 δε θα είναι εύκολο», συμπληρώνοντας ότι «για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων αλλά και μεγάλων εθνικών τραγωδιών, όπως η οικονομική κρίση που διερχόμαστε, δεν είναι αρκετοί οι ώμοι κανενός». Δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει και στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και ότι «είμαστε αποφασισμένοι για ένα χωρίς εκβιασμούς διάλογο» για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ