Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγαπημένος και διαχρονικός Καραγκιόζης

Παράσταση του θεάτρου σκιών του Γιώργου Ταρουνά

Από την παράσταση του θεάτρου σκιών
Από την παράσταση του θεάτρου σκιών
Το καλλιτεχνικό κομμάτι των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έκλεισε, το μεσημέρι της Κυριακής, με παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο σκιών του Γ. Ταρουνά. Από το μεγάλο ρεπερτόριο του Καραγκιόζη, που περιλαμβάνει κλασικά πια έργα και πολλές παραλλαγές, επιλέχτηκε ένα έργο στο πνεύμα των ημερών. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες παρακολούθησαν την προσπάθεια του πασά να αποδείξει πως μπορεί να κάνει πλούσιο τον Καραγκιόζη, ο οποίος όμως δυσκολεύεται να ξεφύγει από την... ξυπόλυτη μοίρα του. Προσπερνά τις λίρες, η χήνα που προοριζόταν για οικογενειακό γεύμα καταλήγει στα χέρια του σπιτονοικοκύρη. Τη λύση τη δίνει ο πασάς, κατά παράβαση για χάρη της ιστορίας, της πραγματικότητας που οι λύσεις δεν έρχονται από τα πάνω...

Από εκεί και πέρα η ιστορία ξετυλίχτηκε με τις πνευματώδεις ατάκες του αγαπημένου ήρωα. Ηταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να γνωριστούν και με το θέατρο σκιών, μια μορφή τέχνης που μετρά 180 και πλέον χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Τουρκία αλλά τις αρχές του να χάνονται πολύ πίσω στο παρελθόν από το παιχνίδι με τις σκιές στην εποχή των σπηλαίων. Τους δύο περίπου αιώνες που υπάρχει στη χώρα μας, ενσωμάτωσε τα προβλήματα του λαού και έγινε ένας λαϊκός ήρωας που μαθαίνει να ξεπερνά τα εμπόδια.

Προηγουμένως, τα παιδιά είχαν σχηματίσει μια μεγάλη παρέα και όλοι μαζί άκουσαν αλλά και συμμετείχαν στη διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης», με τα παιχνίδια που ζωντανεύουν σε μία καθ' όλα χριστουγεννιάτικη αγαπημένη ιστορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ