Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενα απέραντο εργαστήρι χαράς, έκφρασης και συλλογικότητας

Πολλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια συγκέντρωσαν την προσοχή των μικρών επισκεπτών

Φτιάχνοντας το δικό τους παραμύθι
Φτιάχνοντας το δικό τους παραμύθι
Ο χώρος του φουαγιέ είχε μετατραπεί για τις δύο αυτές μέρες σε ένα μεγάλο εργαστήρι. Τα παιδιά με το που έμπαιναν στο χώρο έπαιρναν αμέσως τη θέση τους σε έναν από τους χώρους όπου, ανάλογα με την ηλικία τους, απασχολούνταν δημιουργικά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση παιδαγωγών.

Ο αυθορμητισμός των παιδιών έγινε συλλογικότητα και δημιουργία και μαζί έφτιαξαν τη δική τους συλλογική ζωγραφιά με θέμα: Διεκδικώ τα δικαιώματά μου. Τα παιδιά επέλεξαν να διεκδικήσουν δωρεάν παιδεία, φαγητό για όλα τα παιδιά, να έχουμε όλοι σπίτι, ειρήνη. Από κάτω ζωγράφισαν τον εαυτό τους. Η εικόνα της Μαρίας, του Παναγιώτη, της Κωνσταντίνας, της Φαίης, με ονόματα που διαρκώς προστίθεντο στο χαρτί, με ένα πλατύ χαμόγελο, κάτω από τα πανό με τις διεκδικήσεις τους έδωσαν στο άσπρο χαρτί το χρώμα της αισιοδοξίας και της διεκδίκησης.

Με πολύ ενδιαφέρον τα παιδιά συμμετείχαν και στη δραστηριότητα της συγγραφής του συλλογικού τους παραμυθιού. Το «μια φορά κι έναν καιρό» ήταν αφορμή για να ξεδιπλωθεί η φαντασία τους, σε μία ιστορία, όπου πέρα από τους κλασικούς ήρωες συμμετείχαν και τα ίδια τα παιδιά. Ολοι μαζί, πήγαν στο αγαπημένο τους μέρος, το οποίο ήταν το σπίτι, το σχολείο, έκαναν τη δική τους ευχή και όλοι μαζί οι ήρωες νίκησαν τον κακό που έκλεψε τις ευχές τους.

Κατασκευές για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ
Κατασκευές για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ
Με μία ευχή βγαλμένη από τις ψυχές των παιδιών φτιάχτηκε το δέντρο των ευχών. Απλά λόγια που εκφράζουν τις επιθυμίες των παιδιών έκαναν το λευκό χαρτί ένα χώρο έκφρασής τους. Στα κλαδιά του αποτυπώθηκε το πώς το κάθε παιδί και όλα μαζί θέλουν τον κόσμο. Από το «να έχουν όλοι σοκολάτες» και «δώρα για όλους», μέχρι «να σταματήσουν οι πόλεμοι», «να είναι γερά και δυνατά τα παιδάκια», «Υγεία και αγάπη» αλλά και το απλό και περιεκτικό «να αλλάξει ο κόσμος».

Δημιουργικά εργαστήρια

Τα μικρότερα παιδιά εξέφρασαν τη δημιουργικότητά τους, φτιάχνοντας με απλά υλικά μόμπιλε, κρεμαστά διακοσμητικά που περιστρέφονται δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Με υλικά το ξύλο, τις πολύχρωμες κορδέλες, χάντρες, έφτιαχναν με αφοσίωση και επιδείκνυαν τις δημιουργίες τους.

Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παιδιών κέντρισε το εργαστήρι πειραμάτων. Βήμα πρώτο ήταν η κατασκευή της ποδιάς των μικρών επιστημόνων. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν και πειραματίστηκαν και τα ίδια σε απλές εφαρμογές χημικών αντιδράσεων. Πώς ένα μπαλόνι μπορεί να φουσκώσει χωρίς αέρα, όταν αναμειγνύονται σόδα και ξύδι, σε μία γνωριμία με την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, έφτιαξαν την «οδοντόκρεμα του ελέφαντα», με οξυζενέ και απορρυπαντικό σε ένα πείραμα που έδειξε πώς λειτουργούν οι καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις.

Από το εργαστήριο πειραμάτων
Από το εργαστήριο πειραμάτων
Ο αγαπημένος και διαχρονικός Καραγκιόζης ήταν το θέμα του δημιουργικού εργαστηρίου, κατά το οποίο τα παιδιά ζωγράφισαν, έκοψαν και έφτιαξαν φιγούρες του θεάτρου σκιών με τη δική τους υπογραφή.

Στο φεστιβάλ λειτουργούσε και χώρος face painting με τα παιδικά προσωπάκια να μεταμορφώνονται σε ό,τι επιθυμούσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ