Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ενας χρόνος πλούσιας δράσης

Την πεποίθηση πως τα προβλήματα της Αθήνας είναι βαθιά πολιτικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες δεν υποκαθιστούν τη βάση -τους κατοίκους, δηλαδή, της πόλης - αλλά συμβάλλουν, ή τουλάχιστον έτσι πρέπει, στην ανάδειξη και επεξεργασία των αγωνιστικών διεκδικήσεών τους με πολιτικά μέσα, εξέφρασε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο επικεφαλής της, Λεων. Αυδής.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Γραμματείας της «Συμπαράταξης» για τον απολογισμό - ένα χρόνο μετά τη θητεία των νέων δημοτικών αρχών - και τον προγραμματισμό της δράσης τους, ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε πως βασική αντίληψη ήταν και παραμένει η ανάδειξη και πολιτικοποίηση των τοπικών προβλημάτων, η σύνδεσή τους με τη γενικότερη πολιτική. «Στον Ψυρρή, στην Κυψέλη, στο Γκαζοχώρι, στο εμπορικό τρίγωνο, δε διαδραματίζονται απρόσωπες κοινωνικές και πολεοδομικές εξελίξεις, αλλά μορφοποιείται η πόλη της κοινωνίας των 2/3 και των μεταπρατών της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε παραδειγματικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης».

Αναφερόμενος σχηματικά στις τρεις βασικές πολιτικές αντιλήψεις που διατρέχουν τις θέσεις του προγράμματος και δράσης της «Συμπαράταξης» - «οι οποίες έχουμε τη βεβαιότητα ότι ως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί» - ο Λεων. Αυδής τόνισε: «Η πρώτη αντίληψη είναι πως τα προβλήματα της Αθήνας είναι πολιτικά, δηλαδή το μικρότερο δημοτικό ζήτημα συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική. Η δεύτερη είναι ότι οι δημοτικές παρατάξεις δεν πρέπει να υποκαθιστούν τη βάση. Η αγωνιστική διεκδίκηση ανήκει στο λαό, στους κατοίκους της πόλης. Η τρίτη αντίληψη είναι ότι οι δήμοι οφείλουν να ασχολούνται με τα γενικότερα προβλήματα των δημοτών, με τα μείζονα πολιτικά θέματα, όπως η παιδεία, η δημοκρατία, η εισοδηματική πολιτική που έχουν επίπτωση στη ζωή των δημοτών». Για να διευκρινίσει στο σημείο αυτό πως οι δήμοι οφείλουν να μην υποκρίνονται ότι δεν ασχολούνται, καθώς είναι γνωστό πως η «απολίτικη» αντίληψη είναι η παρενδυματική (τραβεστί) εμφάνιση της συντηρητικής πολιτικής αντίληψης.

Σημαντική συλλογική επιτυχία

Ενα χρόνο μετά, η μετεξέλιξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε «Συμπαράταξη» έχει να αναδείξει κατ' αρχήν αυξημένο εκλογικό ποσοστό (10,3% έναντι 6,3%), μεγαλύτερη εκπροσώπηση, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα. Εχει να αναδείξει «σημαντική συλλογική επιτυχία», όπως ερμήνευσε ο Λεων. Αυδής την ανταλλαγή απόψεων και το σεβασμό στο κοινό πρόγραμμα των παρατάξεων που συγκροτούν τη «Συμπαράταξη», των πολιτικών κομμάτων που τη στηρίζουν και των ανένταχτων συναγωνιστών που συμμετέχουν.

Προχωρώντας στον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης, ο Λεων. Αυδής αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις πολύωρες συνεδριάσεις της Γραμματείας της «Συμπαράταξης», στην αδυναμία συγκρότησης διαμερισματικών επιτροπών σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου και στην άνιση απόδοση σε αυτά. Ανισότητα διαπιστώνεται και στη συμμετοχή της «Συμπαράταξης» στις διοικήσεις των δημοτικών νομικών προσώπων, παράλληλα με την υστέρηση στον τομέα της πληροφόρησης του κόσμου μέσω του Τύπου.

Σημαντικές υπήρξαν, ωστόσο, οι παρεμβάσεις της «Συμπαράταξης» στο δημοτικό συμβούλιο και στα τρέχοντα γενικότερα ζητήματα, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ελλείψεις. Χαρακτηριστικά, ο Λεων. Αυδής αναφέρθηκε στη συμμετοχή της «Συμπαράταξης» σε εκδηλώσεις και αντιδράσεις για την παράδοση του Α. Οτσαλάν, την εκκαθάριση των Κούρδων προσφύγων από την πλατεία Κουμουνδούρου, για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, για την επίσκεψη του Μπ. Κλίντον και άλλα. «Καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια συμμετοχής σε γενικότερες δραστηριότητες και δημιουργίας δεσμών με τους ανθρώπους που αντιστέκονται στην επιδρομή της βαρβαρότητας της νέας τάξης και της ελεύθερης αγοράς», τόνισε ο Λεων. Αυδής.

Στα δε ζητήματα της πόλης, η «Συμπαράταξη» έκανε σημαντικές παρεμβάσεις σε πολεοδομικά, αισθητικά, λειτουργικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Προτεραιότητες

Εγρήγορση και περισσότερη ενεργοποίηση «περιμένει» τη «Συμπαράταξη». Η δουλιά που πρέπει να γίνει είναι αρκετή, αφού τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό. Στις προτεραιότητες, όπως τις παρουσίασε ο Λεων. Αυδής, περιλαμβάνονται: Η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων - ο οποίος αντιλαμβάνεται την κοινωνική πρόνοια μάλλον ως οργανωμένη φιλανθρωπία. Η αναβάθμιση του πολιτισμού, με την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Η βελτίωση των σχολικών κτιρίων, η κατάργηση της διπλοβάρδιας, η εκτέλεση των επισκευών, παράλληλα με τη δράση στο μέτωπο για την ποιότητα και τους σκοπούς της παιδείας. Η επαφή με τους αλλοδαπούς, μετανάστες ή πρόσφυγες της Αθήνας για τη συμμετοχή τους στα όργανα του δήμου, την ισότιμη αντιμετώπισή τους, με άμεση προτεραιότητα την ενεργοποίηση της επιτροπής αλλοδαπών και μειονοτήτων που υπάρχει στα πλαίσια του δήμου και η αντίστοιχη στα πλαίσια της «Συμπαράταξης».

Το συμπέρασμα; «Θα προτείνουμε να φύγουμε από εδώ προβληματισμένοι», σημείωσε ο Λεων. Αυδής και κατέληξε πως καθημερινά διαπιστώνεται ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ