Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Το ματωμένο «δώρο» της Αμπού Σαγιάφ

ΜΑΝΙΛΑ.-

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο πραγματοποίησε χτες έκτακτη τηλεοπτική εμφάνιση για να βεβαιώσει το λαό της και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι θα «εξολοθρεύσει» την οργάνωση των φανατικών μουσουλμάνων Αμπού Σαγιάφ, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα πως αποκεφάλισε τον ένα από τους τρεις Αμερικανούς ομήρους που κρατούσε, τον Ισπανοαμερικανό Γκιγιέρμο Σομπέρο, σε μια πράξη που ο ηγέτης της οργάνωσης χαρακτήρισε «δώρο για την ημέρα της ανεξαρτησίας».

Ο Αμπού Σαγιάμπα είπε στο ραδιόφωνο του Μιντανάο (RMN) ότι η σορός του Σομπέρο, που αποκάλεσε αμίγκο (φίλο), αφέθηκε σε ένα πεζοδρόμιο στην περιοχή Τουμπουράν του νησιού Μπασιλάν, λέγοντας ακόμη ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις, παρά την ικανοποίηση του αιτήματός του να έρθει ο Μαλαίσιος πρώην γερουσιαστής, Σαϊρίν Κάρνο, ως διαπραγματευτής, πράγμα που έγινε τη Δευτέρα.

Διακόπτοντας τη συμμετοχή της στους εορτασμούς για την 102η επέτειο της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων (από την Ισπανία), η Πρόεδρος Αρόγιο δήλωσε ότι ο στρατός ανέσυρε τη σορό και άρχισε μια διαδικασία επιβεβαίωσης της ταυτότητάς του νεκρού. «Αν ο ισχυρισμός της Αμπού Σαγιάφ είναι αληθής, απλώς δίνει έμφαση στο γεγονός ότι είναι μια ανηλεής, αδίστακτη ομάδα που δεν έχει ενδοιασμούς να δολοφονήσει κάποιον αθώο για τα λύτρα», είπε η Πρόεδρος, σε δηλώσεις που ούτε πρωτότυπες ήταν, ούτε εντυπωσίασαν κανέναν από τους Φιλιππινέζους και ξένους πολιτικούς αναλυτές. Ο πρόξενος των ΗΠΑ Μάικλ Μαλινόφσκι έδωσε δήλωση προς τον Τύπο με την οποία «καταδικάζεται» αυτή η «πράξη δειλίας» από πλευράς της οργάνωσης, την οποία οι ΗΠΑ «καθιστούν υπεύθυνη για την ασφάλεια» των υπολοίπων ομήρων.

Στη Μανίλα υπήρχαν φήμες περί «μπλόφας» της Αμπού Σαγιάφ, που κυκλοφορούσαν στελέχη του στρατού. Πάντως ο Σαγιάμπα, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε αποκεφαλίστηκε ο Ισπανοαμερικανός, ανέφερε ως αίτια το ότι δεν επιτράπηκε στον Σαϊρίν Κάρνο να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι καταδίκασε την οργάνωσή του και, τέλος, ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον της οργάνωσής του συνεχίζονται. Ο ίδιος απείλησε ότι θα στραφεί εναντίον των ουλέμα, των μουσουλμάνων «πατέρων», που χαρακτηρίζουν τις πράξεις της οργάνωσής του «ενάντιες στις αρχές του Ισλάμ».

Στο μεταξύ το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν κομμουνιστές, και έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στο Οσλο της Νορβηγίας, χαρακτήρισε ως «Φρανκεστάιν των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων» την Αμπού Σαγιάφ, σε μια έμμεση αναφορά στις φήμες που θέλουν την αυτονομιστική οργάνωση να είναι δημιούργημα της CIA για τον έλεγχο της περιοχής του Μιντανάο, που διαθέτει πλούσιο υπέδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ