Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνονται για τις αιτίες της ήττας και το ρόλο τους στην επόμενη μέρα

Αμφισβητείται η ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να προσαρμόσει το κόμμα στις νέες συνθήκες

Τα αντιπολιτευτικά τους... πατήματα επιχειρούν να βρουν στη ΝΔ, την ώρα που μια σειρά κέντρα του συστήματος σπρώχνουν τα αστικά κόμματα να στηρίξουν στην πράξη τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξης περιπλέκονται, καθώς από κύκλους στελεχών αμφισβητείται η ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να μπορέσει να προσαρμόσει το κόμμα στις νέες συνθήκες.

Ταυτόχρονα, εκφράζονται και μια σειρά αντικρουόμενες απόψεις για την εικόνα που πρέπει να δείξει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΝΔ προς τα έξω (φανατική δεξιά, φιλελεύθερη, πιο κεντρώα κοκ.), με αντίστοιχη αντιπολιτευτική τακτική.

«Να δούμε τους όρους της συμφωνίας»

Ενδεικτικά, επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα ευθυγράμμισης της ΝΔ στις τέτοιες παραινέσεις και πιέσεις για «συναίνεση» στα ζητούμενα του κεφαλαίου, κι έχοντας μάλλον δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση θα πετύχει κάποια συμφωνία με τους δανειστές, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Αννα Ασημακοπούλου έλεγε χτες στο «Mega»:

«Είμαστε με το καλό της χώρας. Εχει μια βδομάδα κυβέρνηση. Εχουν επαναληφθεί πολλές προεκλογικές του εξαγγελίες. Αλλες έχουν προχωρήσει. Θα ακούσουμε και τις προγραμματικές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο. (...) Από την άλλη θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας. Συναισθηματικά ο κόσμος, επειδή όλοι είχαμε ζοριστεί, χαίρεται να βλέπει ότι υπάρχει μια αντίσταση. Ο,τι καλό επιτύχει οποιοσδήποτε για τη χώρα, φυσικά θα το πούμε. Δεν έχουμε πει "καλή επιτυχία" στην κυβέρνηση; Στη Βουλή θα ψηφίσουμε αύριο. Αν θεωρώ ότι κάτι είναι καλό, θα το ψηφίσω...»

«Δέχονται την ιδέα των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, είπε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστεί από διάφορες προεκλογικές της τοποθετήσεις. Δεν ακούω τις τελευταίες μέρες να επαναλαμβάνεται αυτό το περί διάσκεψης για το κούρεμα του χρέους... Ακούω ότι δέχονται την ιδέα των πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω και με μικρότερους τόκους. Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μία κάποια ελάχιστη συνειδητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης της μη ρεαλιστικής προεκλογικής προσέγγισης». Ρεαλιστική «αντιπολιτευτική» προσέγγιση, που αφήνει περιθώρια να πέσουν οι τόνοι.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη μετεκλογικά συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου ο Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την «υπερασπιστική γραμμή» την οποία παρουσίασε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ: «Η ΝΔ έχασε με το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της έχοντας ασκήσει διακυβέρνηση, μόνο 107.000 ψήφους και λιγότερο από 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική της επίδοση, τον Ιούνη του 2012. Η δικαίωση της ΝΔ θα έρθει πολύ σύντομα. Είναι εγγύηση σταθερότητας ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» κλπ.

Οι ισχυρισμοί του ήδη απαντώνται από μια σειρά στελέχη που χρεώνονται ή στην πλευρά Κ. Καραμανλή ή στου Κ. Μητσοτάκη: Οτι η ηγεσία δεν κάνει καμία αυτοκριτική και ότι εγκλώβισε το κόμμα σε ακροδεξιές θέσεις, χαρίζοντας ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα «κεντρώους» ψηφοφόρους.

«Να λειτουργήσουμε ως πυλώνας του συστήματος»

Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, εστιάζοντας και στην ανάγκη το κόμμα να ανασυνταχτεί γρήγορα και να σταθεί στο αστικό πολιτικό σκηνικό ως πυλώνας σταθερότητας του συστήματος, με προοπτικές να διαχειριστεί ξανά την αστική διακυβέρνηση στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή:

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, όταν χάνεις στις εκλογές, πρέπει να δεις για ποιο λόγο έχασες, να εξετάσεις τα θέματα, να μη βάλεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το κόμμα δεν είναι μαυσωλείο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβεις υπόψη δύο ακόμα πράγματα: Πρώτον, το γεγονός ότι η χώρα είναι σε μία κρίσιμη καμπή και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε όλα αυτά με μία εσωστρέφεια πέραν του δέοντος. Δεύτερον, πρέπει να σεβαστούμε επίσης τον ψυχισμό των οπαδών μας. Αρα ναι, πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, πρέπει το κόμμα να παρουσιάσει μια καινούργια, πειστική εικόνα με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κινηθούμε υπεύθυνα, τόσο απέναντι στο σύνολο των πολιτών που αυτή την ώρα με ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθούν τς εξελίξεις ως προς το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά και απέναντι στους οπαδούς μας, που πρέπει να τους σεβαστούμε, γιατί αυτό το κόμμα έρχεται από μακριά και πρέπει να πάει μακριά. Είναι ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος και οι όποιες συζητήσεις πρέπει να γίνουν με μετριοπάθεια και πολιτική αξιοπρέπεια».

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, εκτός της ομιλίας του Σαμαρά δεν προβλέπεται να μιλήσουν βουλευτές, αν και κάποιοι ίσως θέσουν τέτοιο θέμα. Η ηγεσία κρίνει πως δεν εξυπηρετεί κάτι να ανοίξει συζήτηση στην ΚΟ πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, και παραπέμπει σε επόμενη, ειδική συνεδρίαση την επόμενη βδομάδα. Φαίνεται ότι ο Σαμαράς ψάχνει να κερδίσει χρόνο ώστε να μεταθέσει την όλη συζήτηση από τα εσωκομματικά στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά του πλάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ