Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ αν παζαρέψει αποδοτικά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ετοιμότητα να στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον διαπραγματευτεί σωστά με τους πιστωτές για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καταλήξει άμεσα σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και δεν αμφισβητηθεί στο παραμικρό η πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, έταξε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξης, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ απαντώντας στην όποια κριτική δέχεται για την προεκλογική του τακτική, και ζητώντας να μην πέσουν σε «εσωστρέφεια» καθώς αυτό θα δώσει χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς παρέπεμψε σε δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της. Σε αυτή τη βάση ανέπτυξε τη γνωστή του κινδυνολογία, περί «χείλους του γκρεμού», «υπαρκτών κινδύνων» και «κρίσιμων στιγμών», επιδιώκοντας στοίχιση του λαού πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης, μίλησε για μια σειρά από «επιτυχίες», ότι η χώρα μπήκε σε ανάκαμψη και ανάπτυξη, ότι παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, ότι κράτησε την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ πιάνοντας όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, ότι πάνω στα θετικά της δικής του διακυβέρνησης μπορεί να πατήσει η τωρινή συγκυβέρνηση για να φέρει κάποιες ελαφρύνεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και μισθολογική αποκατάσταση στους ενστόλους. Παρέκαμψε, βέβαια, το γεγονός ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με ισοπέδωση εργατικών - λαϊκών μισθών και δικαιωμάτων.

Βλέπει νέο μνημόνιο

Εστιάζοντας στη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι η συμφωνία που επιδιώκει με τους εταίρους, ο νέος «αναγκαστικός», όπως είπε, δανεισμός εφόσον δεν μπορεί να βγει στις «αγορές», θα σημαίνει υπογραφή νέων όρων, νέου μνημονίου, όποιο όνομα και αν πάρει αυτό, «γέφυρα» ή «νέο συμβόλαιο». «Αν μας ξαναφέρουν σε δανεισμό και ύφεση η ευθύνη θα είναι όλη δική τους», υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας αγωνία για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Παραπέρα, άσκησε ανούσια κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σε σημεία όπως ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα 'ρθουν απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, την ώρα που η κυβέρνηση παρέπεμψε την αύξηση αυτή στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, τον κατήγγειλε για «ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων», την ώρα που τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν στους «επενδυτές» ότι θέλουν απλώς να επανεξετάσουν κάποιους όρους, και ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στηρίζει για «μεταρρυθμίσεις»

Ακολούθως, ευθυγραμμιζόμενος ο Σαμαράς με τις «παραινέσεις» μιας σειράς αστικών επιτελείων να στηριχτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παρουσίασε τη ΝΔ ως «κόμμα εθνικής ευθύνης» που και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίξει οτιδήποτε κρίνει «σωστό» για το «εθνικό συμφέρον», τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

«Δε θα διστάσουμε ούτε να ψηφίσουμε κάτι που είναι σωστό, ούτε να καταψηφίσουμε κάτι που είναι επικίνδυνο για τον τόπο», διακήρυξε εννοώντας βέβαια τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Πρόσθεσε εξάλλου ότι «αν συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση την πολιτική μας (σ.σ.: της κυβέρνησης Σαμαρά), με τις όποιες διορθώσεις χρειάζεται, εμείς θα τη στηρίξουμε αρκεί να μην ξανακυλήσει η πατρίδα στην κρίση, αν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις εμείς θα τους στηρίξουμε».

«Δεν είχαμε την τύχη του ΠΑΣΟΚ»

Στη χτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι πρέπει να γίνει από τούδε και στο εξής, καθώς η ηγεσία Σαμαρά προγραμματίζει άλλη τέτοια συνεδρίαση για τις 19 Φλεβάρη, όπου, όπως είπε ο Σαμαράς, «θα ακουστούν κριτική και προτάσεις». Μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, μπρος σε γκρίνιες που ακούγονται για τις προεκλογικές του τακτικές, ή ότι περιόρισε το κόμμα σε ακροδεξιά συνθηματολογία χάνοντας πιο «κεντρώα» ακροατήρια.

Επιδιώκοντας, πάντως, να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος γύρω του, τους είπε ότι «η ΝΔ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στις επόμενες μέρες», και ότι «η χώρα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της πολύ γρήγορα και εγγύηση γι' αυτό είναι μια ισχυρή ΝΔ που μπορεί να το κάνει γιατί στάθηκε όρθια, γιατί δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, υπέστη ελάχιστη μείωση δυνάμεων από το 2012».

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την αμυντική του γραμμή στην κριτική που δέχεται, υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν έχασε προς το κέντρο ή τα δεξιά, καθώς οι ψηφοφόροι, όπως είπε, ψήφισαν «αντι-μνημονιακά», η θολή αυτή γραμμή ανάμεσα σε τάχα μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις που απέκρυψε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα λαμβάνονται παντού στην ΕΕ, όπου ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς μνημόνια, και με στόχο την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

«Παράκεντρα εξουσίας»

«Χάναμε ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κερδίζαμε ψήφους από κεντροαριστερά και δεξιά. Αλλωστε, το σύγχρονο πολιτικό αφήγημα βασίζεται σε άλλες διαχωριστικές γραμμές, έχει αλλάξει η διαστρωμάτωση του εκλογικού στρώματος, πολλοί νοικοκυραίοι που ψήφιζαν κεντροαριστερά ψηφίζουν τώρα εμάς», συμπλήρωσε και περιέγραψε τη ΝΔ ως μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα τοποθετείται «συντηρητικά» για τα εθνικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας, και «φιλελεύθερα» στα θέματα της οικονομίας, στα με «θετικό πρόσημο νέα κινήματα», τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία, τη νησιωτικότητα, τον πολιτισμό..!

Σε κάθε περίπτωση έβαλε πρόταγμα «να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ΝΔ έτοιμη να παρέμβει» και ανέπτυξε τη θεωρία πως «κάποιοι θέλουν να βάλουν τη ΝΔ σε εσωστρέφεια και δίνη εσωτερικής αμφισβήτησης ώστε να έχει χρόνο και χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει» και πάνω σ' αυτό μίλησε για «παράκεντρα εξουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βοηθά την κυβέρνηση... «πιέζοντας» για εφαρμογή των αντιλαϊκών συμφωνηθέντων (2015-03-31 00:00:00.0)
Φοβούνται «ατύχημα» στα κυβερνητικά παζάρια και εσωστρέφεια (2015-02-17 00:00:00.0)
Βασικός άξονας η διαφύλαξη της πορείας της αντιλαϊκής πολιτικής (2015-02-01 00:00:00.0)
Αναζητά πιστοποίηση της προαγωγής του στο αστικό πολιτικό σκηνικό (2014-06-12 00:00:00.0)
Εντυπωσιοθηρικά πυροτεχνήματα (2010-01-20 00:00:00.0)
Η μόνη αντιπολίτευση (2009-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ