Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Την Κυριακή ξεκινά η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων

Eurokinissi

Με την ορκωμοσία των βουλευτών άρχισε από χτες τις εργασίες της η νέα Βουλή. Σήμερα στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει η ψηφοφορία του προεδρείου της Βουλής που θα ολοκληρωθεί σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Ενώ από την Κυριακή το απόγευμα αρχίζει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνει κατά την σημερινή πρωινή συνεδρίαση. Για την εκλογή του, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των εκλεγμένων βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε γίνεται νέα ψηφοφορία όπου ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. Ο κανονισμός προβλέπει ότι τη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, διεξάγει ο απερχόμενος πρόεδρος. Οπως προβλέπεται, ο απερχόμενος πρόεδρος, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, κηρύσσει αμέσως την έναρξη της ψηφοφορίας η οποία είναι μυστική. Ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοινώνει στη συνέχεια το αποτέλεσμα και καλεί το νέο πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντά του και να απευθύνει ομιλία προς την Ολομέλεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου της Βουλής έχει προταθεί η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα θα ακολουθήσει η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, αρχίζει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Με την λήξη της ομιλίας ολοκληρώνονται και οι εργασίες της πρώτης μέρας. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των υπουργών και των βουλευτών. Ομιλίες που θα συνεχιστούν έως το απόγευμα της Τρίτης. Από εκεί και πέρα, το λόγο θα πάρουν οι αρχηγοί των κομμάτων με τελευταίο τον πρωθυπουργό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με μυστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Την πρώτη πολύωρη συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες το υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε για το περιεχόμενο των επαφών που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών, αξιωματούχους κυβερνήσεων και παράγοντες της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η αποτίμηση είναι καταρχήν θετική, εξηγώντας ότι άρχισε η διαπραγμάτευση, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε συμβεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποσιωπούν, βεβαίως, ότι αυτή δεν αφορά στα συμφέροντα του λαού, αλλά στο μείγμα διαχείρισης που θα ευνοήσει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με σταθερή δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων όπως σαφέστατα προκύπτει απ' τις επαφές της κυβέρνησης. Τα προσκόμματα που συναντά η προσπάθειά τους να προωθήσουν τις αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου φαίνεται να οδήγησαν και στη μικρή αναβολή - έναντι του αρχικού σχεδιασμού - των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (2019-07-18 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις (2015-02-08 00:00:00.0)
Αρχίζει η Βουλή (2007-09-26 00:00:00.0)
Μια απ' τα ίδια (2001-07-19 00:00:00.0)
Δεύτερος γύρος για την εκλογή Προέδρου (1998-01-30 00:00:00.0)
Ολοι προσβλέπουν στο συνέδριο (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ