Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δεύτερος γύρος για την εκλογή Προέδρου

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο Μίχαλ Κόβατς,η θητεία του οποίου λήγει στις 2 του Μάρτη. Οπως ήταν αναμενόμενο, κανένας από τους τρεις υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου της Σλοβακίας δεν εκλέχτηκε σήμερα, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο, γιατί δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Οπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ιβαν Γκασπάροβιτς,στο δεύτερο γύρο, στις 6 του Φλεβάρη, αντιμέτωποι θα βρεθούν οι Στέφαν Μάρκους και Γιουράι Χράσκο.Κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Σλοβακικής Αντιπολίτευσης (SDK), Στέφαν Μάρκους,61 ετών, συγκέντρωσε 34 ψήφους, έναντι 22 του ακαδημαϊκού Γιουράι Χράσκο,66 ετών, υποψήφιου της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL, πρώην κομμουνιστές), και 14 του συνδικαλιστή Ογκουστίν Κούρεκ, 36 ετών.

Σύμφωνα με το πρόσφατο Σύνταγμα της χώρας, για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων των 150 μελών της Βουλής, ήτοι 90 ψήφοι. Μη υπαρχούσης πολιτικής συναίνεσης μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Μετσιάρ και της αντιπολίτευσης, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης κινδυνεύει να οδηγηθεί σε νέα αποτυχία. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρις ότου επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, το αργότερο όμως μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου, στις 2 του Μάρτη. Στην περίπτωση που τελικά δεν καταφέρει η Ολομέλεια της Βουλής να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο, όλες οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα περάσουν στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ