Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αλυτα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κάτω από την επιφάνεια των πυροτεχνημάτων και των γιορτασμών για το τέλος του Ραμαζανιού στο "μεγαλύτερο ισλαμικό έθνος του κόσμου", την Ινδονησία, και πίσω από το χαμόγελο του Προέδρου Σουχάρτο, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση παραμένει και κυριαρχεί στο πίσω μέρος του μυαλού όλων: δεν είναι τυχαία η δήλωση του Σουχάρτο, που "κάλεσε τους ανθρώπους να μείνουν ενωμένοι για να ξεπεραστεί η κρίση", όπως μετέδιδε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κατάσταση εδώ και τρεις δεκαετίες. Το νόμισμα, η ρουπία, έχει χάσει σχεδόν 80% της αξίας του μέσα σε έξι μήνες. Οι χρηματαγορές έχουν καταποντιστεί, ο πληθωρισμός και η ανεργία καλπάζουν, ενώ οι χρεοκοπίες πολλών επιχειρήσεων λόγω αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ο Σουχάρτο έλαβε (κατόπιν υποδείξεων του ΔΝΤ) αναμένεται να πλήξουν τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Ο Σουχάρτο χρησιμοποίησε το θρησκευτικό λόγο ως μέσο πολιτικής: "όλες οι θυσίες θα ληφθούν υπόψη από το Θεό", είπε χτες.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται λεηλασίες και ταραχές στο νησί της Ιάβας, οι περισσότερες εναντίον Κινέζων καταστηματαρχών.

Πολιτικοί αναλυτές και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για νέες ταραχές καθώς η συμφωνία με το ΔΝΤ θα αρχίζει να εφαρμόζεται - στις πλάτες των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ