Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα παρουσιάσει τη διάλεξη με θέμα "Η Ρωσία στο κατώφλι του 21ου αιώνα". Στο μεταξύ σε όλη τη Ρωσία, άλλοι ομιλητές εμφανίζονται σε άλλα φόρουμ, με διαφορετικό θέμα της ομιλίας τους: Πώς να επιβιώσει σήμερα ο λαός και να ζήσει έως το έτος 2000.

Επιβεβαίωση αυτού είναι οι καθημερινές απ' άκρη σε άκρη της χώρας απεργιακές διεκδικητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στις 28 του Γενάρη οι εργάτες μεγάλης επιχείρησης της αμυντικής βιομηχανίας του Λένινγκραντ κήρυξαν απεργία και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με κύρια αιτήματα την καταβολή των μισθών και την προστασία της εργασίας τους. Η επιχείρηση αυτή παρήγαγε πριν τους στρατηγικούς πυραύλους SS - 20 και υπερσύγχρονα συμπλέγματα αντιαεροπορικής άμυνας. Το κράτος όχι μόνο δεν κάνει στο εργοστάσιο παραγγελίες, αλλά δεν πληρώνει ούτε τα δεδουλευμένα. Χρωστάει στους εργαζομένους 13 δισ. ρούβλια για 8 μήνες καθυστερούμενων μισθών. "Δεν έχουμε τι να φάμε, πουλήσαμε τα πάντα", έλεγε μια εργάτρια του εργοστασίου. Τώρα οι αρχές σκοπεύουν να απολύσουν άλλους 1.200 εργάτες. Γι' αυτό και οι εργάτες ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. "Καμία εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση!", αναγραφόταν σ' ένα πλακάτ. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Μια μέρα νωρίτερα οι εργάτες άλλου εργοστασίου του Λένινγκραντ, του "Ρούσκι Ντίζελ", με κόκκινες σημαίες και με τα ίδια συνθήματα δέχτηκαν τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλής), που συνεδρίασαν στο Λένινγκραντ. Στην απόφαση του σώματος αυτού για την οικονομική πολιτική διαπιστώνεται ότι οι στόχοι της βιομηχανικής πολιτικής δεν έχουν επιτευχθεί, οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν δημιουργηθεί, η χρηματοδοτική κατάσταση των περισσοτέρων επιχειρήσεων χειροτερεύει. Ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν, διεκδικούν, οι κυβερνήτες των περιοχών, που συγκροτούν το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αντίθετα, παρακαλούν τον Γιέλτσιν "να ζητήσει από την κυβέρνηση να εκπληρώσει με ακρίβεια τους στόχους της διαρθρωτικής, βιομηχανικής και επιστημονικοτεχνικής πολιτικής".

Συνεχίζονται επίσης οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών του εργοστασίου τρακτέρ της πόλης Λιπέτσκ (Κεντρική Ρωσία), του εργοστασίου τρακτέρ του Τσελιάμπινσκ, στους οποίους συμπαραστέκονται και εργάτες άλλων επιχειρήσεων στα Νότια Ουράλια. Ακόμη, δε σταματούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων, εκπαιδευτικών, γιατρών σε πολλές πόλεις και περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ