Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένουν με προκλήσεις ψευδοκράτος και Τουρκία

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις έδωσαν και χτες στα Κατεχόμενα. Ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας», Οσμάν Ερτούγ, σχολιάζοντας την προχτεσινή αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου (που συνέστησε να μη συγχέονται οι όροι «κράτος» και «αναγνωρισμένο κράτος»), υποστήριξε ότι η Αθήνα αρνείται τις «πραγματικότητες» και παραμελεί την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων που ίδρυσαν την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση που αναπαρήγαγαν κυπριακά ΜΜΕ, ο Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ προσπαθεί να επιβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία -συνέχισε- οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν από το 1963 με τη δύναμη των όπλων επί των Τουρκοκυπρίων.

Ακόμα, έκανε λόγο για «μονόπλευρες δηλώσεις» που δείχνουν ότι παρόλο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, η πολιτική τους στο Κυπριακό δεν αλλάζει. «Ομως εμείς περιμέναμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση νέες και πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε και επισήμανε μάλιστα ότι η δήλωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Αυτό συμβαίνει -όπως εξήγησε ο ίδιος- επειδή στο «Κοινό Ανακοινωθέν» καθορίζεται ότι η κυριαρχία πηγάζει ίσα από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, δηλαδή από τους δύο «λαούς». Ανέφερε τέλος πως οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει τις «αστήριχτες δικαιολογίες» και να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Στην Αγκυρα

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων του ψευδοκράτους γίνονται ενώ το «Μπαρμπαρός» είναι έτοιμο να συνεχίσει να πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένης και της νέας NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι το «Μπαρμπαρός» θα φύγει όταν υπάρξει συμφωνία για συνεκμετάλλευση, εγείροντας και τις αξιώσεις της Τουρκίας να ενισχυθεί ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Οπως είπε, δεν είναι δυνατό, παραγκωνίζοντας την Τουρκία, να υλοποιηθούν τα βήματα που θα γίνουν. «Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που θα εξορυχθεί, μπορεί να γίνει από την Τουρκία», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι «η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να στέλνει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή» αλλά και ότι «η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξάγει εργασίες γεώτρησης στα κυπριακά ύδατα».

Στο μεταξύ, απαντώντας στις συνεχείς αναφορές πολλών κομμάτων στις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, «το CHP, το MHP και το HDP δεν λένε τίποτα για την οικονομία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Τσίπρα». Ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «το ΑΚΡ έχει κάνει τα τελευταία 12 χρόνια ό,τι ακριβώς κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα του» και πρόσθεσε: «Οταν μίλησα με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο, του είπα ότι έχουμε μετατρέψει τον κάποτε "μεγάλο ασθενή", την Τουρκία, σε μια παγκόσμια δύναμη, και ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι συμφωνεί με αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ