Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Επικηρυγμένος» από τους λαούς

Ποικίλες ήταν οι διαδηλώσεις στο Βέλγιο

Associated Press

Ποικίλες ήταν οι διαδηλώσεις στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

«Καταζητείται

Τζορτζ Ο. Μπους, BRU 13 06 2001

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Προσοχή όταν θα συναντήσετε αυτόν τον άνθρωπο! Υποφέρει από παραισθήσεις ότι είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μην τον πλησιάσετε, είναι οπλισμένος με πυρηνικά και επικίνδυνος. Ενεργήστε υπεύθυνα και απευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα».

Μία αφίσα, απόλυτα εναρμονισμένη και κατανοητή από τον «τοξικό Τεξανό», ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑτο. Εξάλλου, από την Τρίτη το βράδυ, ήταν η σειρά των Βέλγων να λάβουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τους δεκάδες χιλιάδες Ισπανούς, που, από την περασμένη Κυριακή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, διαδήλωναν συνεχώς κατά της παρουσίας και κυρίως της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου, σχεδόν σε όλες τις ισπανικές πόλεις.

Την Τρίτη το απόγευμα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα έδρα της Συμμαχίας, προκαλώντας απίστευτο πανικό στους Βέλγους αστυνομικούς, που πρώτη φορά στη ζωή τους είχαν να αντιμετωπίσουν ανάλογες περιστάσεις και διαδηλώσεις.

Χθες το πρωί, δεκάδες ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε μία από τις εξόδους του στρατιωτικού αεροδρομίου Μελσμπρόεκ, προκειμένου να «αποτρέψουν» την έξοδο της αυτοκινητοπομπής που θα μετέφερε τον Αμερικανό Πρόεδρο, μετά την προσγείωσή του στη βελγική πρωτεύουσα. Χθες το απόγευμα, ήταν προγραμματισμένη μία ακόμη μεγάλη διαδήλωση, και πάλι στην έδρα του ΝΑΤΟ, από ένα πλήθος οργανώσεων, όπως η «Γκρίνπις», το «Διεθνές Δίκτυο κατά των Πυρηνικών Οπλων και τα Οπλα στο Διάστημα», η «Ακύρωση 2000» (ακύρωση τω πυρηνικών όπλων) κ.ά., που έχουν συμφωνήσει να καταγγείλουν την πολιτική Μπους, όσον αφορά την τήρηση των διεθνών συμφωνιών, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και της συμφωνίας του 1972 για τους βαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ, αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Σε «συναγερμό» Πολωνία και Σουηδία

«Καταζητείται Τζορτζ Ο. Μπους, BRU 13 06 2001». Με αυτήν την αφίσα, που γέμισαν τις Βρυξέλλες, οι Βέλγοι υποδέχτηκαν, διαδηλώνοντας στους δρόμους, τον Αμερικανό Πρόεδρο
«Καταζητείται Τζορτζ Ο. Μπους, BRU 13 06 2001». Με αυτήν την αφίσα, που γέμισαν τις Βρυξέλλες, οι Βέλγοι υποδέχτηκαν, διαδηλώνοντας στους δρόμους, τον Αμερικανό Πρόεδρο
Εν τω μεταξύ «πολεμικός πυρετός έχει καταλάβει τις αστυνομικές δυνάμεις, τόσο της Σουηδίας, όσο και της Πολωνίας, που θα είναι και οι δύο επόμενοι σταθμοί της ευρωπαϊκής περιοδείας του Τζορτζ Μπους, που άρχισε προχθές με πρώτο σταθμό την Ισπανία και θα βρεθεί σήμερα στη Σουηδία, στην Πολωνία την Παρασκευή και στη Σλοβενία το Σάββατο, όπου θα συναντηθεί με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαδηλώσεις αναμένονται, εννοείται, και στο Γκέτεμποργκ, ενώ η αστυνομία της σουηδικής πόλης ήδη έχει αρχίσει από την Τρίτη τις συλλήψεις. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Aftonbladet», η αστυνομία του Γκέτεμποργκ κατάσχεσε έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα βομβίδων και συνέλαβε μία Δανέζα, η οποία διέθετε δημοσιογραφική διαπίστευση για το συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη αυτή της νότιας Σουηδίας την Παρασκευή και το Σάββατο. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Δανέζα είναι ένα από τα πέντε άτομα, όλα δανικής υπηκοότητας, τα οποία συνελήφθησαν χθες, διότι υπήρχαν υπόνοιες ότι σχεδίαζαν πράξεις δολιοφθοράς κατά του συμβουλίου κορυφής.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες της αστυνομίας, που αναμένει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές «από πολλές οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Παγκοσμιοποίηση». Ορισμένες οργανώσεις, μάλιστα, έχουν απειλήσει ότι θα εισβάλουν στο συνεδριακό κέντρο, όπου θα διεξαχθεί το συμβούλιο κορυφής.

Ανάλογο το κλίμα και στην πολωνική πρωτεύουσα, όπου χθες οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν μπροστά στους δημοσιογράφους μία μεγαλοπρεπή επίδειξη των ικανοτήτων τους να προστατεύουν τους υψηλόβαθμους από τις ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά που τους πετούν συχνά οι διαδηλωτές. Οπως γράφουν οι πολωνικές εφημερίδες, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στη Βαρσοβία την Παρασκευή, έγινε μία ειδική επίδειξη σε στρατόπεδο έξω από την πολωνική πρωτεύουσα.

Η ειδική προετοιμασία βασίζεται σε φήμες για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν οι διαδηλωτές και οι οργανωτές των διαδηλώσεων από την «Επιτροπή κατά του Μπους». Η «Επιτροπή» απαρτίζεται από πολλές αριστερές, οικολογικές και κατά της παγκοσμιοποίησης πολωνικές οργανώσεις, που συγκρότησαν μέτωπο, ενόψει της ανεπιθύμητης επίσκεψης, όπως δήλωσε χθες ο Αντρέι Ζεμπρόφσκι, μέλος της επιτροπής αυτής. Η «επιτροπή» προγραμματίζει διαδήλωση κατά της πολιτικής Μπους, στη διάρκεια της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Βαρσοβίας την Παρασκευή το απόγευμα. Μία δεύτερη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα παραθέσει στον Μπους ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Σύμφωνα με τον Ζεμπρόφσκι, στη Βαρσοβία αναμένονται επίσης διαδηλωτές από τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ