Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ - «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ»
Ανάπτυξη της συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Μόσχας και του Πεκίνου στον τομέα της στρατηγικής ασφαλείας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι λυπάται για τις «ανεπαρκείς» οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε συνέντευξή του σε κινεζικά ΜΜΕ, πριν από την επίσκεψή του στη Σανγκάη, ο Πούτιν τόνισε: «Εχουμε πολλά κοινά σημεία με την Κίνα. Δίνουμε και οι δύο χώρες πρωταρχική σημασία στην ενίσχυση της στρατηγικής σταθερότητας, όπως και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δημοκρατικού και πολυπολικού κόσμου». Ο Πρόεδρος Πούτιν μεταβαίνει στην Κίνα για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Ομάδας των Πέντε» της Σανγκάης (15-16 του Ιούνη), στην οποία, εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, μετέχουν ακόμα το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά στο αμερικανικό σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας, που θα οδηγήσει, όπως εκτιμούν, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διαταράσσοντας την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία.

Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν συνηγόρησε υπέρ της ανάπτυξης των οικονομικών ανταλλαγών με την Κίνα. «Διαθέτουμε δυναμικό που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στην οικονομία και το οποίο θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων μας. Πρώτον, πρόκειται για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στο διαστημικό τομέα», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πούτιν θα έχει διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Κίνας, Ζαν Ζεμίν, ο οποίος, με τη σειρά του, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα τον Ιούλη.

Αναφερόμενος στην «Ομάδα των Πέντε», ο Πούτιν σημείωσε ότι ο αρχικός στόχος της στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα ήταν «η αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων εμπιστοσύνης, κυρίως κατά μήκους των συνόρων των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ με τη ΛΔ της Κίνας. Τώρα τα κοινά μέτρα επιτρέπουν να ελέγχεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, στη διάδοση των ναρκωτικών. Επίσης, σήμερα, στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις: Βάθεμα της συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα, στην παιδεία, στην κουλτούρα, στην επιστήμη και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις πέντε χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσσουν την ανάπτυξη «περιεκτικών» σχέσεων (2022-07-07 00:00:00.0)
Συνεχής ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας (2013-11-02 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη Χου Ζιντάο (2009-06-18 00:00:00.0)
Συνέντευξη Πούτιν εφ' όλης της ύλης... (2001-11-08 00:00:00.0)
Ενίσχυση στρατιωτικών και εμπορικών σχέσεων (2001-03-13 00:00:00.0)
Συμφωνία μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ