Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Προτάσσουν την ανάπτυξη «περιεκτικών» σχέσεων

Ξεκινά σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας η συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20

«Κίνα και Ρωσία θα συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα για το καλό μιας αδιάκοπης ανάπτυξης των περιεκτικών εταιρικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κατά την τακτική ενημέρωση συντακτών και με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία.

Ο Ζάο είπε τα παραπάνω απαντώντας σε ερώτημα για το αν ισχύουν σενάρια περί απόρριψης, από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πρότασης να επισκεφτεί τη Μόσχα, τα οποία αναπαρήγαγαν μια σειρά ασιατικά ΜΜΕ. «Κίνα και Ρωσία διεξάγουν αποτελεσματικό διάλογο σε όλες τις κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας», είπε.

Στη δε Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «εντελώς αναληθή σενάρια» και υποστήριξε ότι «όταν το επιτρέψουν οι χαλαρώσεις των περιορισμών λόγω COVID, όλες οι επισκέψεις θα γίνουν (...) Ο Σι Τζινπίνγκ έχει έγκυρη πρόταση να επισκεφτεί τη Ρωσία, όπως και ο Πούτιν να επισκεφτεί την Κίνα».

Στο μεταξύ, σήμερα διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας η συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Νοέμβρη.

Με αφορμή τη συνάντηση των ΥΠΕΞ, μια σειρά επαφές των επικεφαλής διπλωματών Κίνας, Ρωσίας, ΗΠΑ κ.ά. «έτρεξαν» όλες αυτές τις μέρες στη Νοτιοανατολική Ασία. Χαρακτηριστικές ήταν οι επαφές του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο Βιετνάμ, μία μέρα μετά την επίσκεψή του στη Μογγολία. Από το Ανόι δήλωσε ότι «παρά τις παράνομες κυρώσεις» της Δύσης, «πέρυσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 25% και αυτή η τάση συνεχίζεται σθεναρά τους πρώτους μήνες της χρονιάς». Υποστήριξε ακόμα ότι «οι εταιρείες του Βιετνάμ αντιλαμβάνονται καθαρά την αξία και το ενδιαφέρον των ενισχυόμενων οικονομικών και επενδυτικών δεσμών με τη Ρωσία», ενώ, ξεχωρίζοντας τον ενεργειακό τομέα, μίλησε για «πολύ στενή και δομημένη συνεργασία».

Από τη μεριά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει επαφές, εκτός από την Ινδονησία, και στην Ταϊλάνδη.

Ο δε Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συνέχιζε και χτες τη 14ήμερη περιοδεία του η οποία περιλάμβανε συναντήσεις σε Φιλιππίνες, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Μαλαισία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ