Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαφωνίες για τη γαλλική πρόταση αλλά και για την ανάγκη να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία

Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου

Εντείνεται στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας η κριτική κατά της γαλλικής πρότασης για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ. Τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιούλη έγιναν νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια, στη διάρκεια των οποίων μασκοφόροι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο της Βουλής και σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν 47 τραυματισμοί, αλλά και 11 προσαγωγές.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξή του για λόγους ασφαλείας, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας την αντιπολίτευση και κυρίως τοκεντροδεξιό VMRO - DPMNE ότι έχει σκοπό «την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων, που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ». Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα της γαλλικής πρότασης, αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ηγέτης του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, μίλησε για σχέδια «βουλγαρικής αφομοίωσης» της χώρας, ενώ εμφανίστηκαν και σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας.

Και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του SDSM πάνω στη γαλλική πρόταση, ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι «η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία». Εκανε λόγο για «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ότι «η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια» και χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της χώρας την άμεση έναρξη, καλώντας σε «δύσκολες αποφάσεις». όπως η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, «που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην ΕΕ ότι εδώ στα Βαλκάνια με τον ευρωπαϊκό τρόπο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την ΕΕ». Επικρίνοντας δε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είπε ότι «έρχονται ξανά στο προσκήνιο η σταθερότητα, η ασφάλεια και όλα τα θετικά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν καταλυτική».

Χτες, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Ζάεφ επιχειρηματολόγησε ότι η γαλλική πρόταση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάση διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση, επειδή «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν» αλλά «το σημαντικό είναι το κράτος να προχωρήσει μπροστά, ειδικά σε τέτοια στρατηγικά θέματα». Εξέφρασε δε την ελπίδα «η ΕΕ να έμαθε κάτι από τη ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία» και επεσήμανε ότι «εμείς και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε επιρροές από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Η Ρωσία και η Κίνα δεν προσφέρουν δημοκρατία και ελευθερία». Κλείνοντας είπε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι σημαντικές χώρες», των οποίων «οι πολίτες θα επωφεληθούν εάν βρεθούν λύσεις», και εστίασε στα οφέλη «από τους ενεργειακούς πόρους αν συνεργαστούν».

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» μετέδωσε πως και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (ρωσική Ανω Βουλή) «αξιολόγησε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να εξετάσει κάθε επιλογή ως απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες της Σόφιας, φτάνοντας ακόμα και στη διακοπή των σχέσεων». Σχολιάζοντας την απέλαση των 70 Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η κυβέρνηση Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, Γκριγκόρι Καράσιν, ανέφερε ότι «πρόκειται για απόφαση άνευ προηγουμένου».

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία εμπόδισε την εκτέλεση ενός τραπεζικού εμβάσματος αξίας περίπου 890.000 δολαρίων που προοριζόταν για τη ρωσική πρεσβεία. Ο υπουργός Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ υποστήριξε ότι το έμβασμα «εμπίπτει ευθέως στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ότι «δεν υπάρχουν δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί». Πρόσθεσε δε ότι η ρωσική πρεσβεία επιδίωξε εξαίρεση, επειδή τα κεφάλαια χρειάζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού της, και ότι η Σόφια διεξάγει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το αν θα άρει τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί η τραπεζική μεταφορά.

Αναγνώριση του Κοσόβου ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Στο μεταξύ, σε χτεσινό του ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου «μη αναστρέψιμη» και καλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμα επίσημα, να το πράξουν άμεσα. Αναφέρεται η «ισχυρή προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στην ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ», αλλά και ότι το προτεκτοράτο «έχει εδραιωθεί ως ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος, βαθιά ενταγμένος στην ευρωπαϊκή και διατλαντική συμμαχία».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία, όμορφα, αξιοπρεπώς και με ευγενικό τρόπο, λέει "όχι". Ούτε καν έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο». Σχολιάζοντας δε νέες εκκλήσεις για συστράτευση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι «όσο σημαντική είναι η ένταξη στην ΕΕ, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει η Σερβία το δικαίωμα και την ελευθερία να αποφασίζει με βάση τα εθνικά της συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ