Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλη απεργία «παρέλυσε» τα τρένα στη Γαλλία

Από προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία
Από προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία
Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF), απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία «παρέλυσαν» δρομολόγια σε όλη τη χώρα.

Καθώς τα ιδιωτικά και κρατικά καπιταλιστικά μονοπώλια θησαυρίζουν, την ώρα που εντείνονται τα αδιέξοδα για τον λαό και στη Γαλλία, η CGT Σιδηροδρομικών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τα καθαρά αποτελέσματα για την εταιρεία των σιδηροδρόμων το 2021 ήταν 862 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της κρατικής εταιρείας ωστόσο κατέθεσε χτες στους εργαζόμενους πρόταση για «αυξήσεις» 2,2% - 3,7%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήδη τον Ιούνη «έτρεχε» με 6,5%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8%...

Συνδικάτα και εργαζόμενοι του κλάδου αναμένεται να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Η χτεσινή απεργία στα τρένα ακολούθησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια καθώς και την απεργία στην Ενέργεια, την περασμένη Δευτέρα, με αιτήματα για αύξηση μισθών στους εργαζόμενους του κλάδου κ.λπ., αλλά και για αποφασιστική μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια κ.ά.

Νορβηγία: Επέμβαση της κυβέρνησης για τον τερματισμό της απεργίας στην Ενέργεια

Απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γενικεύονται σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις ανατρέχουν στο τεράστιο αντιαπεργιακό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει, ειδικά όταν οι απεργίες «χτυπούν» στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Γ. Στέρε, επέβαλε τον τερματισμό της απεργίας που ξεκίνησαν προχτές οι εργαζόμενοι στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραπέμποντάς τους σε τριμερείς διαβουλεύσεις με τον «ανεξάρτητο» θεσμό μεσολάβησης. Η νορβηγική αντιαπεργιακή νομοθεσία επιβάλλει στα συνδικάτα να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του «ανεξάρτητου» μεσολαβητή.

«Η αναγγελθείσα επιδείνωση της κινητοποίησης ήταν πολύ ανησυχητική στη σημερινή κατάσταση, με την κρίση της Ενέργειας και με τη γεωπολιτική κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στην Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας, Μάρτε Μιες Πέρσεν.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοτική ένωση NOG (Norsk Olje og Gass) προειδοποιούσε ότι η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι θα μείωνε ως το Σάββατο τις ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 56%. Την ίδια ώρα, βέβαια, η εργοδοσία, που αποκομίζει τεράστια κέρδη από τις μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των υδρογονανθράκων, πρότεινε στους εργαζόμενους «αυξήσεις» αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό...

Ολλανδία: «Προειδοποιητικά» πυρά σε κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων

Κινητοποιήσεις παράλληλα συνεχίζουν σε χώρες της Ευρώπης και άλλοι κλάδοι, όπως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ολλανδία που διαδηλώνουν ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τα κυβερνητικά μέτρα με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη».

Οι Ολλανδοί αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους και με συγκεντρώσεις εδώ και περίπου έναν μήνα, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια που στρέφονται εναντίον τους, στο όνομα της μείωσης των εκπομπών αζώτου. Για τις μεγάλες εκπομπές αζώτου της χώρας κατηγορούνται μεταξύ άλλων τα πολλά κοπάδια που βόσκουν στις πεδιάδες της. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το σχέδιο αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 40% και περίπου 30% λιγότερα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ. Οι αγρότες με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο, την ίδια ώρα που ρυπαίνουν ανενόχλητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια της βιομηχανίας.

Προχτές βράδυ η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έριξε «προειδοποιητικά» πυρά εναντίον αγροτικής κινητοποίησης, χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά πλήττοντας ένα τρακτέρ, στο Χέρενφεεν στα βόρεια, ενώ επίσης συνέλαβε τρεις διαδηλωτές, με το πρόσχημα ότι «οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ