Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στις αρχές Αυγούστου η «έξοδος» του τουρκικού γεωτρύπανου

AP

Την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου προανήγγειλε χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος επιθεώρησε στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας τις εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», με το οποίο η Αγκυρα ετοιμάζεται άμεσα για νέες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το "Φατίχ", μετά το "Γιαβούζ" και τέλος το "Κανουνί" εντάχθηκαν στον στόλο μας». Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο και το «Αμπντουλχαμίτ», το οποίο όπως είπε «θα πάει στο σημείο της πρώτης αποστολής του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου», ενώ «σκεφτόμαστε εναλλακτικά 5-6 σημεία (...) Η αποστολή πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος».

Τέλος, για τις εργασίες που αφορούν το κοίτασμα αερίου που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ είπε ότι το πλοίο «Castorone 10» θα τοποθετήσει σωλήνες σε βαθιά νερά, με εργασίες που πιθανώς θα αρχίσουν στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 49 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. 23 έγιναν από UAV, 21 από κατασκοπευτικά CN-235 και 5 από μαχητικά.

«Παρέλαση» Αμερικανών σε Μαξίμου και υπουργεία

Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλον «παρελαύνουν» υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη χώρα, στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα «οράματα» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, εν μέσω της κλιμάκωσης της κόντρας του με άλλα κέντρα.

Χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο (ο οποίος χτες είχε «πρόγευμα εργασίας» στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα από όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες), βρίσκεται σήμερα εδώ αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκ. Μικς. Προγραμματίζονται δε συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Επισήμως οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ, στις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και στις «παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Προηγουμένως ο υπουργός, παραχωρώντας συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist» στο Λαγονήσι, χαρακτήριζε «θετική στροφή» την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις. Χαρακτήριζε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι Σουηδία και Φινλανδία αποφασίστηκε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που ρίχνει κι άλλο «λάδι στην φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Επιπλέον σημαντική πτυχή της Συνόδου χαρακτήρισε τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» της λυκοσυμμαχίας, κείμενο - δόγμα της που καθορίζει το πλαίσιο κινήσεών της τα επόμενα χρόνια στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά τώρα που αυτός πέρασε ανεπιστρεπτί σε επόμενη, πολύ πιο οξυμένη φάση.

Καθώς δε στη «Στρατηγική Αντίληψη» η Ρωσική Ομοσπονδία χαρακτηρίζεται «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», ο ίδιος ο Ν. Δένδιας, στοχοποιώντας την, έσπευσε να τονίσει ότι «έχουμε δει ξεκάθαρα ποιος είναι ο λύκος. Και ο λύκος είναι εδώ, ο λύκος είναι στον Βορρά, ο λύκος είναι στη Μαύρη Θάλασσα, ο λύκος είναι στη Συρία, ο λύκος είναι στη Λιβύη και ο λύκος είναι στο Σαχέλ», αναφερόμενος στη ρωσική παρέμβαση σε όλες αυτές τις ζώνες, όπου συγκρούεται με συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητώντας ως βάση των συναλλαγών της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης μια «σταθερή βάση», συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που σπρώχνουν σε «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης. Εξ ου και ο υπουργός είπε ότι «αν η Τουρκία καταλήξει σε τέτοιου είδους συνεννόηση, όχι μόνο με εμάς αλλά και με τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσα να πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία και η περιοχή θα είχαν ένα πολύ λαμπρό μέλλον», τάζοντας ουσιαστικά στην αστική τάξη της γείτονα σημαντικά μερίδια από την καπιταλιστική λεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με στελέχη της «Lockheed Martin» και συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion και F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, καθώς και στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 οι οποίες είναι σε εξέλιξη», ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Κ. Φλώρου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ