Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ, ΚΙΡΓΙΣΙΑ, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας

ΜΟΣΧΑ.-

Συμφωνία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και την εξάλειψη των εντάσεων στην πρώην σοβιετοκινεζική μεθόριο (τώρα με την Κίνα συνορεύουν τέσσερα ανεξάρτητα κράτη) υπέγραψαν στις 26 Απρίλη στη Σανγκάι οι Πρόεδροι της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, της Κιργισίας, Ασκάρ Ακάγεφ και του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Οι τρεις τελευταίοι έφτασαν για το σκοπό αυτό την Πέμπτη στην Κίνα. Η τελετή υπογραφής μεταδόθηκε απευθείας από την κινεζική τηλεόραση. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πέντε συμβαλλόμενες χώρες υποχρεούνται να μη στρέφονται η μια εναντίον της άλλης, να μη διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα που θα στρέφονται κατά της άλλης χώρας και να προειδοποιούν για τη διεξαγωγή των ασκήσεων αυτών. Προβλέπει, επίσης, τη σύναψη φιλικών σχέσεων μεταξύ των πέντε χωρών.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν, πάλι, όπως φαίνεται, για εκλογικούς σκοπούς, εκφράστηκε επαινετικά για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και τόνισε πως η Ρωσία, ακριβώς, όπως και η Κίνα, ...δε σκοπεύει να εφαρμόσει το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα!!!

"Και μεις βρισκόμαστε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εδώ τις ονομάζουν σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς με κινεζικά χαρακτηριστικά. Αλλά ούτε η Ρωσία προετοιμάζει τον καπιταλισμό, οικοδομεί μια οικονομία της αγοράς με τη δική της ιδιαίτερη γεύση", είπε ο Γιέλτσιν. Πρόσθεσε ότι βρίσκει την εμπειρία των κινεζικών μεταρρυθμίσεων ως "εντυπωσιακή" και ότι σκοπεύει να αντλήσει διδάγματα απ' αυτή. Μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", είπε πως "θέλω να μελετήσω περισσότερο την εμπειρία της Σανγκάι. Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα είναι πολύ εντυπωσιακά".

Απαντώντας στις κριτικές των κομμουνιστών της Ρωσίας, σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί, ο Γιέλτσιν υποστήριξε ότι "οι κομμουνιστές μας... είναι φανατικοί. Αλλά εδώ είναι πραγματιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ