Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, τα τελευταία μέρη του προϋπολογισμού, δίνοντας, έτσι, ένα τέλος στη διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που ταλαιπώρησε τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την πολυήμερη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε από την αμερικανική Βουλή με 399 ψήφους υπέρ και 25 κατά, αποτελεί το συμβιβαστικό αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων και υποχωρήσεων των δύο πλευρών. Ο συμβιβαστικός αυτός προϋπολογισμός, που είχε, ήδη, εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας από την Πέμπτη το πρωί με 88 ψήφους υπέρ και 11 κατά, επρόκειτο να υπογραφεί αργά χτες το βράδυ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Ο συμβιβασμός αυτός, που, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς ως βασικό επιχείρημα υπέρ εαυτών στον προεδρικό προεκλογικό αγώνα, αναφέρεται στα έξοδα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και στην εξασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, που λήγει το Σεπτέμβρη.

Η "ιστορική" αυτή συμφωνία, όπως παρουσιάζεται και από τις δύο παρατάξεις, στην προσπάθειά τους να καρπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, δε φαίνεται, όμως, να μπορεί να επαναληφθεί. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία και στο Κογκρέσο έχει, ήδη, γνωστοποιήσει στο Λευκό Οίκο ότι αναμένει τις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον προϋπολογισμό του 1997. Εχει, επίσης, καταστήσει σαφές ότι στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις θα πρέπει να σκιαγραφείται ξεκάθαρα η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του Μπιλ Κλίντον με βάση τη φετινή αντιπαράθεση και τις φετινές διαβουλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ