Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσωρινή ενδοκυβερνητική ανακωχή

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τουρκίας ξέφυγε από τον κίνδυνο διάλυσής του - προς το παρόν - όμως στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν "σουρεαλιστικά" σενάρια, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι. Το πιο χαρακτηριστικό: Η πρώην πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, σχεδιάζει τη "φυγή" της στο εξωτερικό, πιθανότατα στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται επενδεδυμένο το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της. Και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται, αντιμετωπίζει αίφνης τα διλήμματα της μετά Τσιλέρ εποχής...

Ασφαλώς, τόσο δραματικές εξελίξεις είναι απίθανο να συμβούν, αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, την οποία σχημάτισαν πριν από μερικές βδομάδες ο σημερινός πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, και η Τσιλέρ, παραπαίει.

Στις τελευταίες συναντήσεις των δύο ηγετών της τουρκικής Δεξιάς με τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους φάνηκε να εξελίσσεται μια "πυροσβεστική" προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης, που θα είχε τρομακτικές συνέπειες. Οι δηλώσεις, που έκαναν αμέσως μετά οι δύο ηγέτες, κινήθηκαν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση: "Δεν υπάρχει λόγος να διαλυθεί η κυβέρνηση, αν δεν παραβιαστεί το πρωτόκολλο συνασπισμού", είπε ο Γιλμάζ. Και "ο συνασπισμός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να επανεξετάσουμε την κατάσταση", φάνηκε να ανταπαντά η Τανσού Τσιλέρ.

"Εκεχειρία"...

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πριν τα μέσα της επόμενης βδομάδας, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ". Η προσωρινή κατάπαυση των - φραστικών - πυρών (για "προδοσία" μίλησε η Τανσού Τσιλέρ) οφείλεται σε έναν εξωπολιτικό παράγοντα: τον τετραήμερο μουσουλμανικό εορτασμό για τη γιορτή Αϊντ αλ Αντχα...

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος για την ύπαρξη της τουρκικής κυβέρνησης δε θα πρέπει να υποτιμάται. Η διερεύνηση των σκανδάλων της Τσιλέρ, όταν ήταν στην πρωθυπουργία, η οποία προκρίθηκε αυτή τη βδομάδα από τη Βουλή, δε μεταφράζεται απλώς σε έναν κόλαφο για το πολιτικό της κύρος - μειώνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες να αναλάβει η Τσιλέρ την πρωθυπουργία την προβλεπόμενη χρονική περίοδο (αρχές 1997). Αρα, η πρώην πρωθυπουργός δε θα είχε πολλά να χάσει...

Διαψεύδουν οι Κούρδοι

Μαχητές του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ) αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι δολοφόνησαν τρεις δασκάλες σε χωριό της νοτιοανατολικής Τουρκίας νωρίτερα τη βδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Κούρδοι αντάρτες αποδίδουν τις δολοφονίες σε "άγνωστες δυνάμεις μέσα από την κυβέρνηση".

  • Αρχισε χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η εξέταση της υπόθεσης δολοφονίας ενός Κούρδου, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε προσφύγει στο Δικαστήριο.

Ο Ζέκι Ακσόι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1994, είχε καταγγείλει τον βασανισμό του από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας. Αγνωστοι τον απείλησαν αν δεν απέσυρε την καταγγελία, αυτός δεν το έκανε και δύο μέρες αργότερα, τη 16η Απρίλη, δολοφονήθηκε.

Η υπόθεση εξετάστηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Αγκυρα αρνείται κάθε ανάμειξη σ' αυτήν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ