Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς εκτόνωση της έντασης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να καταβάλλουν χτες οι ηγέτες των αλβανόφωνων παρατάξεων της περιοχής.

Το συντονιστικό όργανο των αλβανόφωνων πολιτικών κομμάτων στο Κοσσυφοπέδιο συνεδρίασε χτες εκτάκτως στην Πρίστινα, και καταδικάζοντας "κάθε πράξη βίας", κάλεσε τον τοπικό πληθυσμό να ξεπεράσει ειρηνικά τη "δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση" που δημιουργήθηκε στις αρχές της βδομάδας με τη δολοφονία του αλβανόφωνου φοιτητή στο κέντρο της Πρίστινα και τις αιματηρές επιθέσεις κατά Σέρβων αστυνομικών. Εκανε, επίσης, έκκληση να αποφεύγουν οι Αλβανόφωνοι τις δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με το επιχείρημα ότι οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους οργανώνονται από κέντρα που δεν ανήκουν στα θεσμικά όργανά τους και έχουν σκοπό τη δημιουργία κατάστασης γενικής αποσταθεροποίησης.

Στελέχη κομμάτων της αλβανόφωνης κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξαν, από την άλλη πλευρά, ότι ο μοναδικός παράγοντας που εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ένταση στην περιοχή είναι το μπαράζ συλλήψεων που πραγματοποιούν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις.

Πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις του στρατού, οι οποίες είναι σε θέση ετοιμότητας στην περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αιφνιδίως μια ενδεχόμενη εξέγερση Αλβανόφωνων εξτρεμιστικών στοιχείων. Από τις αρχές της βδομάδας μέχρι χτες, οι σερβικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου είχαν προχωρήσει στις συλλήψεις άνω των 100 ατόμων.

Πέρα από τις εστίες έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, τεταμένη εμφανίζεται η κατάσταση σε περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από μουσουλμάνους πρόσφυγες που επιθυμούν να επισκεφθούν εδάφη της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, δύο χειροβομβίδες ερρίφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων και λιθοβολισμών ανάμεσα σε περίπου 250 μουσουλμάνους πρόσφυγες και 150 Σέρβους κατοίκους του χωριού Μαχάλα, στα περίχωρα της Τούζλα στη βόρεια Βοσνία. Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, οι ταραχές πήραν τέλος μετά την παρέμβαση περίπου 20 Αμερικανών πεζοναυτών μελών της ΝΑΤΟϊκής πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας μουσουλμάνος πρόσφυγας. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, με αφορμή τα παραπάνω επεισόδια που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα, κατηγόρησε τις βοσνιακές αρχές ότι προσπαθούν να προκαλέσουν τους Σερβοβόσνιους σε πόλεμο, ενθαρρύνοντας πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία πλέον βρίσκονται σε ελεγχόμενες από το Πάλε περιοχές.

Ο Κάρατζιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η ανεξέλεγκτη κίνηση μουσουλμάνων προσφύγων στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας (της Βοσνίας) θα αποτελέσει απειλή για την τοπική οικονομία, σημειώνοντας: "Εχουμε το δικό μας προϋπολογισμό. Αρα, οφείλουμε να ελέγχουμε και να επιβάλουμε τους κανόνες για την ελευθερία κινήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ